A Broncos idegölő dráma, a Panthers óriási kiütés után mehet a Super Bowlba

2016.01.25. 01:07

Elképesztő befejezést hozott az NFL elmúlt 20 évének két legnagyobb irányítója közti csata, vagyis a Denver Broncos és a New England Patriots közti AFC főcsoportdöntő, ami úgy maradt nyílt az utolsó másodpercekig, hogy a Patriots a negyedik negyedben többször is lemondhatott a győzelem reményéről.

A Cardinals még ennél is szerencsétlenebb volt, Charlotte-ban ugyanis már lényegében az első negyedben eldőlt a továbbjutás sorsa. A múlt hét után újra nagy előnybe ellépő Panthers ezúttal nem lazsált a második félidőben, mint legutóbb a Seattle Seahawks ellen, és majdnem történelmi verést mért az Arizona Cardinalsra.

A tizenhetedik – és vélhetően utolsó nagy – Peyton Manning, Tom Brady összecsapás végül nem is elsősorban a két sztárirányító játékán múlott, hanem egy kihagyott mezőnygólon, és a Denver szinte tökéletes passzsiettetésén.

A két irányítónak ugyanis nem ment valami jól a játék, még úgy sem, hogy Manning az első félidőben két touchdownt is passzolt Owen Danielsnek. Emellett viszont csak 176 passzolt yarddal zárt, de Bradynek nála is rosszabb napja volt: 310 passzolt yardja mellett egy TD-je és két interceptionje volt, az igazi szenvedést viszont csak az mutatja, hogy 56 passzkísérletéből 27 volt jó, és az állandóan a nyakában loholó Broncos-védők négy sacket csináltak rajta, valamint számtalanszor meg is tudták ütni.

Super Bowl 50

Carolina Panthers–Denver Broncos

2016. február 8., 00.30

Levi's Stadium, Santa Clara, Kalifornia

Ebben Von Miller és Demarcus Ware jártak élen, a két védő kedve szerint terrorizálta a Patriots támadófalát, ami alig tudta megvédni Bradyt az egész meccs során – a négy sackből hármat ők csináltak meg, Millernek pedig egy interceptionje is volt.

Ennek ellenére a Patriots nem szállt el a végéig, a harmadik negyedben 17-12-re szépítettek, majd a 20-12-re elhúzó Broncos után eredve kétszer is eljutottak úgy a hazaiak gólvonalának közelébe, hogy végül pontok nélkül távoztak. Csakhogy közben Manningék sem tudták annyira megrázni magukat, hogy végleg eldöntsék a meccset, így harmadik nekifutásra Brady – két negyedik kísérletre megcsinált passzal – összehozta a touchdownt a Patriotsnak.

És itt jön a képbe az első negyedben a Steven Jackson futott TD-je után kihagyott extra pont: a New Englandnek kétpontos kísérletre kellett mennie az egyenlítésért, amiből interception lett, majd az onside kick sem sikerült a vendégeknek, így nyert 20-18-ra a Broncos.

Az első negyedben kihagyott rúgás előtt a Patriots rúgója, Stephen Gostkowski sorban 523 extra pontot értékesített hiba nélkül, vagyis pont a lehető legrosszabbkor hibázott.

Győzelmével Peyton Manning 2 millió dolláros bónuszt szerzett a Broncostól, a Santa Clarában rendezendő Super Bowlon pályára lépve pedig már biztos, hogy az NFL-döntők történetének legidősebb irányítója lesz.

Cam Newton nagyon beindult

A Patriots-Broncost követő NFC főcsoportdöntő ennek pont az ellentettje volt olyan szempontból, hogy a Carolina Panthers a múlt heti, Seattle Seahawks elleni mérkőzéséhez hasonlóan villámgyorsan komoly előnyre tett szert, csakhogy amíg akkor a második félidőben kicsit visszaestek, addig az Arizona Cardinalsnak esélyt sem hagytak.

A Panthers remek játéka mögött nem meglepő módon a csapat szupersztárja, az irányító Cam Newton állt, aki 335 passzolt yarddal, illetve 2-2 futott és passzolt touchdownnal zárta a meccset, és az sem jelentett gondot, hogy volt egy eladott labdája is. A 335 yard között volt egy 86 yardos átadás is Corey Brownnak, az igazi kedvenc viszont nem ő, hanem a tight end Greg Olsen volt, aki ugyan TD-t nem kapott, de a legtöbb passz, hat darab, felé ment.

Persze úgy könnyen vészelte át a Panthers Newton eladott labdáját, hogy a védelmük összesen hét labdát szerzett: négy interceptiont és két fumble-t csináltak a Cardinals-irányító Carson Palmerről, egy labdavesztés pedig az általában a védekezés mellett a punt visszahordásban is jeleskedő Patrick Peterson lelkén száradt, aki egy return alkalmával egyszerűen elhagyta a labdát. A négy INT-ből kettőt Kurt Coleman szerzett, a harmadikat viszont Luke Kuechly, és ő egyből touchdownt is szerzett belőle, majd a végén Tre Boston szállította az utolsót.

Kuechly touchdownjával lett 49-15 a negyedik negyed vége felé, és ha addig nem, ekkor végleg eldőlt a mérkőzés. Pedig a negyed elején még volt egy halvány reménysugár a Cardinals számára a fordításra, amikor Carson Palmer Daniel Fellsnek passzolt TD-jével 34-15-re jöttek fel, a folytatás viszont nagyon nem sikerült nekik – ekkor jött három interception.

A Cardinalsnak a Panthers védői által kifejtett nyomással, illetve a tökéletesen helyezkedő védőkkel gyűlt meg a baja – egyszerűen minden a Carolina akarata szerint zajlott, Palmer tehetetlen volt, amikor pedig komoly hátrányba kerültek, kénytelen volt kockázatot vállalni, ami a visszájára sült el.

A Panthers és a Broncos döntőbe jutásával sorban negyedszer a két első helyen kiemelt csapat találkozik majd a Super Bowlban, idén ráadásul a legjobb támadósor (Panthers) találkozik majd a legjobb védelemmel (Broncos) magyar idő szerint febuár 8-án éjjel fél 1-kor. A Panthers az 1970-es AFL-NFL-egyesülés óta a második legtöbb pontot érte el főcsoportdöntőben, a rekord továbbra is az 1990-ben 51 pontot elérő Buffalo Billsé.

AFC főcsoportdöntő

New England Patriots–Denver Broncos 18-20

NFC főcsoportdöntő

Arizona Cardinals–Carolina Panthers 15-49