A Super Bowl, ahol minden elromlott

2016.01.29. 17:59

Váratlanul támadó hóvihar, jegy nélkül maradt drukkerek és a legnagyobb himnuszbotrány a Super Bowl XLV-ben. Folytatjuk az ötvenedik Super Bowlt felvezető sorozatunkat.

A Super Bowl XLV talán az a döntő, ahol minden összeesküdött a rendezés jogát megkapó Arlington városával szemben. A meccs hetében ugyanis egy óriási hóvihar csapott le Dallas és Fort Worth-kornyékére, ami igencsak megnehezítette a dallasiaknak, hogy rendesen felkészüljenek a meccs fogadására, ráadásul a stadion tetejéről február 4-én, két nappal a meccs előtt nagy mennyiségű hó és jég esett le: hat helyszínen tartózkodó ember is megsérült.

Super Bowl XLV

2011. február 6.

Green Bay Packers-Pittsburgh Steelers 31-25

MVP: Aaron Rodgers irányító, Green Bay Packers

Helyszín: Cowboys Stadium, Arlington, Texas,

Nézőszám: 103 219

Tévés nézőszám: 111 millió (FOX)

30 másodperc reklám ára: 3 millió dollár

Talán emiatt, de a dallasi rendezők nem készültek el időben a stadionba pluszként beállított ülőhelyekkel sem, ami miatt több száz nézőnek már nem jutott hely. Az esetből óriási botrány lett: ugyan az NFL felajánlotta, hogy megtéríti a 600 dolláros névértékű jegyek háromszorosát, de a meccs után a csalódott drukkerek pert indítottak, hiszen egyrészt jobbára jóval többet fizettek ki ezekért a jegyekért, másrészt pedig az utazás és a szállás költségeiért így sem kaptak volna kártérítést.

Az NFL előbb fejenként 2400 dollárral próbálta betömni az elégedetlenkedők száját, majd végül kapitulált, és a hoppon maradt nézőket egy későbbi Super Bowl-jeggyel, valamint a szállás és az utazás költségeinek fedezésével kárpótolta.

Christina Aguilera bakizik (Superbowl 2011)

Ha mindez nem lett volna elég, akkor következett a Super Bowlok legcsúnyábban elrontott himnusza, amiért Christina Aguilera volt a felelős, aki nemcsak giccset csinált a végtelennek tűnő maníros hajlításaival az amerikai himnuszból, de a szöveget is elrontotta: az „O'er the ramparts we watched, were so gallantly streaming” sor helyett „What so proudly we watched at the twilight's last reaming” szólt, amin az amerikai média totál iakadt.  Aguilera tévesztése csak azért is meglepő, mert rengeteget énekelte a himnuszt hiba nélkül különféle rangos sporteseményeken.

Mindezt csak súlyosbította a félidőben a Black Eyed Peas fellépése, akik Usherrel és a mostanában újáalakuló Guns'n'Roses Slashével kiegészülve a későbbi közvéleménykutatások szerint minden idők egyik legkellemetlenebb halftime show-ját vezették elő.

A meccsen az alapszakaszban meggyőzően teljesítő Pittsburgh Steelersnek kevésbé ment a játék, mint a rájátszásba épphogy csak becsúszó Green Bay Packersnek: amíg Ben Roethlisberger két labdát is eladott, addig a későbbi MVP, Aaron Rodgers egyet sem, és ezek, valamint Rashard Mendenhall fumble-ja megpecsételték a pittsburghiek sorsát.

Pedig Mendenhall a szezon során 347-szer ért a labdához, és ezalatt csak két fumble-je volt. A meccs végén a két évvel korábbi bajnok ezúttal vesztesen utazhatott haza a meccsről, amit a Green Bay Packers nyert 31-25-re.