Győztes TD-t szerzett a Super Bowlban, de senki nem örült

2016.01.30. 15:30

Ahogy a négy évvel korábbi Super Bowl, úgy a 2012-es is  rendkívül szorosra sikerült a New England Patriots és a New York Giants között. A sorsdöntő fordítás ekkor is a hajrában történt, és ekkor is egy furcsa játék révén történt – Ahmad Bradshaw futott touchdownjának ugyanis egy csapattársa sem örült. Hogy ez miért volt így, azt a Super Bowl 50-et felvezető sorozatunk következő részében fejtjük ki.

A Super Bowl XLII-n David Tyree hihetetlen egykezes, sisakos elkapása kellett ahhoz, hogy a Giants fordítani tudjon, négy évvel később pedig, amikor újra a New England Patriots és New York Giants találkozott a döntőben, újra egy furcsa játék hozott fordítást.

Super Bowl XLVI

2012. február 5.

New York Giants-New England Patriots 21-17

MVP: Eli Manning, irányító, Giants

Helyszín: Lucas Oil Stadium, Indianapolis, Indiana

Nézőszám: 68 658

Tévés nézőszám: 111,3 millió (NBC)

30 másodperc reklám ára: 3,5 millió dollár

A Patriots az azóta már börtönben ülő Aaron Hernandez 12 yardos TD-elkapásával 17-9-re lépett el a harmadik negyed elején, a Giants viszont még abban a játékrészben feljött 17-15-re két mezőnygóllal. Az utolsó negyed tehát egészen minimális különbséggel jött el, a nyomás pedig a Giantsen volt, hogy pontokat szerezzen.

A negyed első támadásán ez nem sikerült nekik, majd a Patritos hiába pörgetett le 5,5 percet az órából, ők sem tudták eldönteni a mérkőzést, így jöhetett még egy nagy hajrá a Giantstől. Eli Manning remekül is kezdett, négy passzal hamar a Patriots 20 yardosán belülre kerültek, innen pedig az lett volna a terv, hogy a maradék bő egy percet teljesen használják fel, mielőtt egy touchdownnal, vagy legrosszabb esetben egy mezőnygóllal megfordítják, és megnyerik a meccset.

Csakhogy a Patriots is pontosan tudta, hogy egyetlen esélyük maradt: mielőbb visszaszerezni a labdát, akár azon az áron, hogy pontokat engednek a Giantsnek, mert ha az ellenfél lepörgeti az órát, lehetőségük sem lesz támadni. Ezért a Patriots védői egészen egyszerűen átengedték a hét yardról futó Ahmad Bradshaw-t, hogy a gyors touchdown után esetleg még fordíthassanak.

Amikor a védőfal kettényílt Bradshaw előtt, a Giants-irányító Eli Manning már tudta, mi történik, de már későn kiáltott a futójátékos után, hogy ne szerezzen pontot. Bradshaw picit későn eszmélt, és bár megpróbált az egyyardos vonalon leülni, a lendülete bevitte a célterületre, így olyan TD-t szerzett, aminek senki nem örült a Giantsnél, hiába vették át a vezetést 21-17-re egy perccel a vége előtt (a kétpontos kísérletet elrontották).

Rettenetesen furcsa volt az egész

– nyilatkozta utólag a Giants másik futója, Brandon Jacobs, és ebben lényegében az egész csapat egyetértett vele. Tudták, hogy húzniuk kell az időt, erre egy percet hagytak Bradyéknek az esetleges fordításra. Manning azért azt elismerte, hogy elképesztően nehéz lehet egy játékosnak behúznia a féket, amikor akkora lyukat lát maga előtt a célterület felé, amin egy kamion is átfért volna.

Ha touchdownt nem is engedett be szándékosan korábban a Patriots, egy 2003-as, Denver Broncos elleni meccsen direkt adtak két pontot egy safetyvel az ellenfélnek 24-23-as hátrányban, közel 3 perccel a vége előtt.

Akkor egy yardról kellett volna puntolniuk, ami remek induló pozíciót jelentett volna az amúgy is vezető Broncosnak, a safetyvel pedig 1-ről csak 3-ra növelték az ellenfél előnyét, vagyis jó védekezéssel és egy gyors mezőnygóllal máris hosszabbításra tudták volna menteni a mérkőzést. Ehelyett szinte azonnal visszaszerezték a labdát, Tom Brady pedig egy touchdown-passzal megnyerte a meccset.

Ez járhatott Belichick fejében a 2012-es döntőben is, a szándékosan beengedett TD után viszont még a felezővonalon sem jutottak át, így a Giants végül, ha egy nagyon izgalmas utolsó perc árán is, de újra legyőzte a Patriotsot a Super Bowlban.

A matek Belichiket igazolta

Harvardi sportelemzők a döntő utáni napokban kiszámolták, hogy Bradshaw futása előtt 94 százalékos győzelmi esélye volt a Giantsnek, a touchdownnal viszont ez 85 százalékra esett, míg ha a futójátékos letérdelt volna egy yardon, 96 százalékra nőtt volna a sikerességi mutatójuk. Belichick tehát a kockázatos lépéssel 11 százalékot nyert csapatának. Így is elég nehéz lett volna fordítaniuk, de ha nem engedik át Bradshaw-t, még esélyük sem lett volna erre.