Peyton Manningéket 12 másodperc alatt padlóztatták

2016.02.03. 17:44

A Super Bowlok történetének egyik legnagyobb pofonjába szaladt bele a Denver Broncos a Seattle Seahawks elleni Super Bowl XLVIII-ben, ezzel folytatjuk az 50. Super Bowlt felvezető sorozatunkat. 

A Denver Broncos támadhatott először a meccsen, de már az első snapnél kisebb katasztrófa történt. A játék elindult, miközben Peyton Manning abszolút nem számított erre, és ebből a lehető legrosszabb meccskezdés kerekedett: a Seattle Seahawks rögtön előnybe került egy safetyvel. Ez volt a Super Bowlokban a leggyorsabb pontszerzés. 

Super Bowl XLVIII

2014. február 2.

Seattle Seahawks-Denver Broncos 43-8

MVP: Malcolm Smith, Linebacker, Seahawks

Helyszín: MetLife Stadium, East Rutherford, New Jersey

Nézőszám: 82 529

Tévés nézőszám: 111,5 millió (FOX)

30 másodperc reklám ára: 4 millió dollár

 

A történtekért később a center, Manny Ramirez minden felelősséget vállalt. "Nagyon hangos volt, és azt hittem, hogy az ő hangját hallottam, de valójában épp felém közeledett, hogy szóljon, én pedig snappeltem a labdát. Minden felelősséget vállalok. Az ilyen helyzeteket tudnunk kellett volna kezelni. De ez nem kifogás, nem kellett volna ennek megtörténnie". 

Peyton Manning Saftey's First play of Super Bowl

Később kiderült, hogy a Broncos edzésein John Fox edző kérésére lehalkították a hangerőt, amikor a közönségzajt szimulálták, mert úgy gondolták, hogy a Super Bowlok közönsége amúgy sem olyan hangos. A Metlife Stadiumban viszont a Seahawks híresen nagyhangú drukkerei meglepték őket, mert óriási hangzavart csináltak, aminek meg is lett az eredménye. 

Felrobbant Las Vegas is a safetytől, ugyanis a fogadóirodáknál negyvenszeres-ötvenszeres pénzt ért, ha valaki arra fogadott, hogy egy safetyvel indul majd a Super Bowl. Rögtön a történtek után a Dallas Mavericks NBA-csapat tulajdonosa, Mark Cuban azt írta ki twitterére, hogy húszmillió dollárt nyert, mert erre fogadott, de aztán kiderült, hogy csak viccelt. 

Akik komolyan vették a közönségzajt

Talán a Broncos hibájából tanulva, de a Super Bowl 50 előtt a Carolina Panthers már úgy készült, hogy maximumra tekerték hangerőt az edzéseiken, hogy szimulálni tudják, egy hangos közönség mennyire zavarja meg a játékosokat. Ron Rivera edző elmondta, fogalmuk sincs, mennyire lesz hangos a Levi's Stadium, de mindenre fel kell készülni. 

Nyilván nem csak a meccs elején történt safetyn múlt, hogy a Seahawks végül kiütötte Manningéket, mert a seattle-iek minden területen leigázták a hibákat halmozó ellenfelüket, azonban lélektanilag sokat jelentett ez a kezdés. Az akkoriban a denverieknél játszó cornerbeack, Dominique Rodgers-Cromartie úgy írta le a helyzetet, hogy minél keményebben harcoltak, annál több hibát követtek el, ezért olyan volt az egész, mintha egy mocsárba süllyedtek volna. 

A szünetben már 22-0-ra vezetett a Seahawks, és a szünet után már feltörölték a padlót a Broncosszal: a harmadik negyedben már 36-0-ra is vezettek ellenük, a végeredmény 43-8-as kiütés lett. "Ezt nem könnyű lenyelni, nem tudom, hogy valaha fel lehet dolgozni" - mondta a meccs után a veterán Broncos-irányító.