Elismerte döntő szabálytalanságát a Super Bowl MVP-je

2016.02.16. 20:24 Módosítva: 2016-02-16 21:00:53

Tovább árnyalja a február 7-i Super Bowlt végleg eldöntő játék fontosságát az a nyilatkozat, amit a döntő legértékesebb játékosának választott Von Miller tett, ugyanis elismerte, hogy szándékosan szabálytalankodott a labdaszerzés alatt, amit ha észrevettek volna a bírók, az komoly hatással lehetett volna a végeredményre.

Ez ugyanaz a játék, amivel korábban már foglalkoztunk: bő négy perccel a mérkőzés vége előtt Von Miller ütötte ki a Panthers-irányító Cam Newton kezéből a labdát, a fumble után pedig Newton nem küzdött túlságosan azért, hogy megszerezze azt.

A Sports Illustratedhez tartozó Monday Morning Quaterbacken megjelent interjú szerint viszont az igazán izgalmas rész csak ezután jött.

Kövesse a 120 yardot Facebookon!

Egy pillanatra visszahúztak, úgyhogy nem tudtam egyből a labdára menni. Azt hittem, hogy Cam [Newton] rávetődik majd, de nem is vetődött. Én nem tudtam ráesni a labdára, ezért inkább megpróbáltam egy csapattársamhoz juttatni

– idézte a telefonbeszélgetést Peter King a cikkben, aki arra is kitért, hogy amennyiben így volt, az bizony szabálytalan, a labdát ugyanis nem lehet az ellenfél célterülete felé ütni szándékosan. Már pedig Miller lényegében ezt ismerte be, és a videót visszanézve is ez látszik.

Miután a 74-es mezben játszó Panthers-falember, Mike Remmers egy picit megrántja a Broncos védőjét, az egyből a szabadon pattogó labdára indul. A megtorpanó Cam Newton miatt a közelébe is kerül, majd ahogy melléhuppan, a bal kezével megfogja, és a háta mögé, vagyis a Panthers célterülete felé löki. Innen T.J. Ward szerezte azt meg a négyyardos vonalon, pár játékkal később pedig 16-10-ről 22-10-re, majd 24-10-re húzott el a Broncos, eldöntve a Super Bowl 50-et.

A játékvezetők nem látták a szabálytalanságot, amit ha befújt volna az esethez legközelebb álló vezetőbíró, Clete Blakeman, akkor a Panthers folytathatta volna a támadást, megtartva az esélyt arra, hogy esetleg fordítson.

Ez a szabálytalanság nem visszanézethető a bírókkal, így abban a pillanatban, amikor Blakeman úgy mérlegelt, hogy nem szabálytalan, amit lát, eldőlt az eset. De sokat az sem segített volna a Panthersön, ha visszanézethető szabálytalanság lenne az elütés, a mérkőzés hajrájára ugyanis már rég elhasználták a két ilyen lehetőségüket.

Miller tehát jól döntött: egy ilyen fontos pillanatban, a labdáért harcoló hat-hét játékos között nem volt valószínű, hogy bármelyik bíró is szabálytalanságot fújjon, és mivel ez a játék biztosította be a Broncos győzelmét, a védőnek lett igaza.

Hasonló szabálytalanság egyébként a szezonban korábban is okozott némi gondot: a negyedik fordulóban a Seattle Seahawks és a Detroit Lions meccsén szándékosan ütötte ki a pályáról a labdát a Seahawks-védő K.J. Wright eldöntve a mérkőzést, holott a szabálytalanság miatt valójában a Lions támadhatott volna egy yardról, 10-13-as hátrányban, szűk két perccel a vége előtt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.