Peyton Manning beindíthatja az NFL-dominót

2016.02.19. 15:47

Rengeteg dolog múlik azon az NFL-ben, mi történik az idei holtszezonban például Peyton Manninggel, a korábbi szupertehetség Robert Griffin III-del, vagy épp Johnny Manziellel, ahogy az is eldől, kik lesznek dúsgazdagok abból a közel 1 milliárd dollárból, amit tavasszal elverhet a 32 csapat.

5+1 irányító körül forog majd a világ

A legnagyobb kérdés természetesen az, hogy visszavonul-e amásodik bajnoki címét nyerő Peyton Manning, vagy marad-e még egy évet az NFL-ben. Manning maga kitérő választ adott eddig minden, a jövőjére vonatkozó kérdésre, a csapat viszont március 9-ig, vagyis a következő szezon pénzügyi számításának kezdetéig tudni szeretné, hogy mire is készüljenek.

Kövesse a 120 yardot Facebookon!

A március végén már 40 éves Peyton Manning döntése Brock Osweiler, a csapat második számú, de a 2015-ös szezonban a kezdőbe is bekerülő irányítójára is hatással lesz, hiszen ha Manning marad, valószínűleg nem tudnak annyi pénzt kínálni neki, hogy náluk maradjon a lejárt szerződésű QB.

De nem csak a Manning, Osweiler páros jövője kérdéses. Kirk Cousinsnak óriási szerepe volt abban, hogy a Washington Redskins bejutott a rájátszásba. A szerződése viszont lejárt a csapatnál, és az idei teljesítménye alapján biztos nem tudják megtartani olcsón – február közepén meg is szakadtak a játékos és a Redskins közti tárgyalások, de ettől függetlenül szinte biztos, hogy a 2016-os idényt is náluk kezdi meg, csak kérdés, hogy milyen pénzért.

Az viszont biztos, hogy a 2012-es draft második helyén elkelt Robert Griffin III nem a Redskinsnél folytatja, és könnyen lehet, hogy Colin Kaepernick is távozik San Franciscóból. Mindketten túl nagy tehetségek ahhoz (RG3 még csak 26 éves, és nem véletlenül draftolták olyan magasan, Kaepernick pedig Super Bowlba vitte a 49erst nem is olyan régen), hogy ajánlat nélkül maradjanak a nyáron.

Mindkettőnek esélye lesz arra, hogy kezdőpozícióért harcoljon egy új helyen: Griffint állítólag a Dallas Cowboys és a Denver Broncos is hívja, míg Kaepernick sorsa a 49ers új vezetőedzőjén, Chip Kellyn múlik majd. Kelly még egyetemi edzőként szerette volna az Oregonhoz csábítani Kaepernicket, lehet, hogy a profik között is ad neki legalább egy esélyt.

A legbizonytalanabb jelenleg Johnny Manziel, a Cleveland Browns balhés irányítójának helyzete. A szezonban ugyan jól ment a csapatnak, amikor ő irányított, de vezetőségnek elege lett a botrányokból, egyedül a márciust várják, hogy amikor felbontják a szerződését, az abból beragadó pénz már a 2016-os szezont terhelje, mert így jobban járnak. Manziel állítólag a szezon közben részegen jelent meg legalább egy edzésen, de közben az is kiderült, hogy korábbi barátnőjét súlyosan bántalmazhatta, így lehet, sokáig kell várnia, mire keresni fogják.

Ki lesz a legújabb NFL-szupertehetség?

A szabadon igazolhatóvá váló játékosokat március elején elkapkodják majd a csapatok, míg április legvégén a leendő újoncokra irányul majd a figyelem a drafton. Az első választás joga sorban második évben a Tennessee Titansé, és nagy kérdés, hogy kit választanak. A két legesélyesebb jelölt a támadófalember Laremy Tunsil és a passzsiettető Joey Bosa, bár a szakemberek inkább előbbi felé hajlanak.

Előbbi mellett szól, hogy a tavaly kiválasztott irányító, Marcus Mariota előtt stabil támadófal kell ahhoz, hogy nyugodtan építhessenek a jövőre, és ha elviszik az elmúlt évek egyik legnagyobb bal tackle-tehetségének tartott Tunsilt, az öt kezdőjátékosból négy elsőkörös játékos lehet a támadófalukban.

Minimális esély persze arra is megvan, hogy a sok irányítóra pályázó csapat közül legalább egy megpróbálja megszerezni az első választás jogát – szinte biztos, hogy a második helyen választó Cleveland Browns is irányítót akar majd, ezért a többi potenciálisan irányítóra pályázó franchise (Texans, Cowboys, Eagles, Rams, 49ers) megpróbálhat bekerülni eléjük, az igazán nagy tehetségek ugyanis gyorsan elfogynak majd.

És hogy ők kikre pályázhatnak: három irányító emelkedik ki a 2016-os osztályban a többi közül: a California Golden Bears játékosa, Jared Goff, a másodosztályú North Dakota State-tel sorban négy bajnoki címet nyerő Carson Wentz, illetve a 2015-ben rengeteget fejlődő Memphis Tigers-irányító, Paxton Lynch.

Újabb lépés várható a leeresztett labdák ügyében

Február 25-én indulnak újra a bírósági meghallgatások a Deflategate néven elhíresült botrány ügyében. Az NFL legutóbbi fellebbezése miatt nem is arról születik majd döntés – várhatóan március elején –, hogy a Patriots-irányító Tom Brady milyen szerepet játszott az ügyben, hanem arról, hogy a játékost felmentő Richard M. Berman bíró helyesen értelmezte-e a szövetségi törvényeket. Mivel a Berman által tárgyalt ügyeknek csak a 8 százalékát támadják sikerrel, szinte biztos, hogy az NFL-nek még tovább kell mennie a fellebbezéssel.

A Super Bowl-MVP hülyére keresi magát

Von Miller teljes joggal kaphat majd 100 millió dollár fölötti szerződést a Denver Broncostól (olyan verzió nem fordulhat elő, ami alapján nem náluk játszik 2016-ban), de nem ő lesz az egyetlen, aki komoly szerződésre számíthat a nyáron – ez nem is csoda, a 32 csapatnak ugyanis nagyjából 1 milliárd dollár költhető pénze lesz március elejétől.

A Super Bowl-ban vesztes Carolina Panthers védője, Josh Norman szintén szabadon hallgathatja az ajánlatokat, de Miller, Norman, illetve rajtuk kívül még a jetses Muhhamad Wilkerson, a chiefses Eric Berry, és a Bears-elkapó Alshon Jeffrey esetében is szinte biztos, hogy az adott poszt öt legjobban kereső játékosának átlagfizetését jelentő egyéves franchise taget alkalmazva megtartja majd őket mostani csapatuk, ami után persze még jöhet a hosszabbítás rengeteg pénzért.

Valamit kezdeni kell az elkapásokkal

A kevésbé izgalmas, de annál fontosabb nyári kérdések közé tartozik, hogy mit kezd az NFL a sokat vitatott elkapás-szabállyal. A 2015-ös szezonban, de már előtte is nagyon sok olyan eset előjött, ami alapján egyáltalán nem egyértelmű, mit is kell tennie egy játékosnak ahhoz, hogy tényleges elkapásnak nyilvánítsák a bírók a mozdulatot, sőt, a pályán és a visszajátszások után hozott döntések sem mutatnak konzisztenciát.

Az NFL külön bizottságot állított fel, aminek az lesz a feladata, hogy felülvizsgálja a szabályt, és megpróbáljon egy könnyebben alkalmazhatóbb, egyértelműbb verziót kitalálni, de egyáltalán nem biztos, hogy a 2016-os szezon kezdete előtt, vagy bármikor történik előrelépés az ügyben, addig pedig marad a találgatás a vitatott eseteknél, hogy mitől elkapás egy elkapás.