Visszavonult az elmúlt évtized legjobb NFL-elkapója

2016.03.08. 18:25

Kedden hivatalosan is közölte a Detroit Lions, hogy visszavonul a csapat 30 éves elkapója, Calvin Johnson – a játékos döntését január eleje óta lehetett sejteni, amikor egy közleményben utalt rá, hogy mérlegelnie kell a jövőjét, és egyáltalán nem biztos, hogy folytatja pályafutását.

A 2007 óta NFL-játékos Johnson a Lions történetének legjobb elkapójaként vonul vissza – 731 elkapása és 11619 elkapott yardja is hatalmas rekord a csapat történetében, ahogy a 83 elkapott touchdownja is, utóbbi kettő a legtöbb az olyan játékosok között, akik sosem nyertek mérkőzést a rájátszásban csapatukkal. Ez pedig nagyon hiányzott a pályafutásából, és a visszavonulásában is fontos szerepet játszott.

Ne maradjon le semmiről!

Merthogy a Lions abban a kilenc szezonban, amikor a Megatron becenévre hallgató Johnson náluk játszott, csak kétszer tudtak pozitív mérleget felmutatni. És ez nem az elkapón múlt: kilenc szezon alatt összesen tíz meccset hagyott ki a lehetséges 144-ből, miközben szinte már azelőtt sztár lett az NFL-ben, hogy bekerült volna oda.

A 196 centis, 108 kilós játékos 4,35 másodperc alatt futotta a 40 yardot egy olyan cipőben, amit akkor kért kölcsön egy társától. Ebből már látszott, hogy kivételes fizikai adottságaival csodákra lehet képes az NFL-ben. A hatalmas elkapások mellett a köznyelvben róla elnevezett szabály miatt lett még ismert: egy látszólag touchdownt érő elkapását visszavonták 2010-ben, mert nem megfelelően mozgott az elkapás közben. Ezt a szabályt azóta annyit módosították, hogy az NFL-bírók sem hoznak konzisztens döntéseket a pályán mérkőzések közben, nemrég a liga külön bizottságot hozott létre ennek felülvizsgálatára.

Visszavonulásakor Johnson köszönetet mondott a csapat szurkolóinak és Detroit városának, legnagyobb bánatának pedig azt nevezte, hogy nem tudott bajnoki címet nyerni a Lionsnak.

Johnson a Lions mellett NFL-rekordokat is tart, 2012-ben 1964 yardot szerzett, ami a legtöbb a liga történetében egy szezon alatt, de a 10 ezer elkapott yardot is ő érte el a leggyorsabban, 115 mérkőzés kellett neki ehhez.

Az elkapó a Lions történetének második meghatározó játékosa, aki idő előtt fejezte be pályafutását: a futójátékos Barry Sanders 10 szezont töltött a csapatnál 1989-98 között, majd bőven azelőtt vonult vissza, hogy a teljesítménye komolyan hanyatlani kezdett volna. Sanders ugyan tíz év alatt ugyan hatszor bejutott a rájátszásba a Lionsszal, de ötször azonnal kiestek, a bajnoki cím neki sem jött össze.

Johnson bejelentésével különösen erős lehet majd a 2021-es szavazás, amikor arról döntenek, melyik NFL-játékos kerüljön be a Hírességek Csarnokába, oda ugyanis csak legalább öt éve nem játszó korábbi sztárokat válogatnak be. Johnson mellett az irányítólegenda Peyton Manning, a futójátékos Marshawn Lynch, illetve a védő Jared Allen is jó eséllyel pályázik majd.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!