Dörzsölik a tenyerüket az NFL-ben: félelmetes futók jönnek

2016.05.05. 15:35

A hétvégén lement az idei NFL-draft, na de mi várható jövőre? Ahogy arra korábban utaltunk, 2017-es NFL-draft slágerei a futójátékosok lehetnek, legalábbis egy rakás tehetség érkezik a profik közé, akik közül többen az első körben is elmehetnek. 

Az utóbbi két drafton már volt elsőkörös futójátékos: tavalyelőtt Todd Gurley és Melvin Gordon is ott ment el, idén a negyedik helyen vitte el a Cowboys az Ohio State-futósztár Ezekiel Elliottot, ami miatt kaptak hideg-meleget. De a lényeg inkább az: a tendencia talán azt jelenti, hogy a megfelelő tehetségek miatt az NFL is kezdi újraértékelni a posztot. Már csak azért is lehetnek kapósak a futók jövőre, mert idén több forrásból lehetett hallani, hogy bizonyos csapatok azért nem draftoltak erre a pozícióra, mert jövőre dúskálhatnak majd a tehetségekben. 

Az LSU-s Leonard Fournette-ről írtunk már korábban. Az ő brutális formája miatt robbant ki tavaly újra a vita, hogy hamarabb be kéne engedni a profiligába az egyetemi játékosokat a sérülésveszély miatt. Elsőéves kora óta folyamatosan fejlődik, egészen félelmetesen kombinációja a posztra tökéletes fizikumnak (185 cm és 104 kiló) és gyorsaságnak, a stílusát sem véletlenül hasonlítják Adrian Petersonéhoz. Legutóbbi idényét 1953 futott yarddal és 6,4 yardos futásonkénti átlaggal zárta, ha utolsó évében a passzjátékban is fejlődik kicsit, és egészséges marad, szinte garantált az számára első kör. 

Nála is magasabban mehet el a Florida State-es Dalvin Cook. Talán nem is kapott akkora figyelmet és elismerést a legutóbbi egyetemi szezonjában mint, amennyit érdemelt volna, pedig mindent megtett. A számai magukért beszélnek: 1691 futott yard, 19 futott TD, és első kontakt utáni yardokban országosan a második volt. Hihetetlenül robbanékony játékos, a sebessége szinte verhetetlen, elsőkörös választás lesz ő is, ha minden jól alakul.

Ahogy Christian McCaffrey is van akkora fegyver, hogy megérje az elsőkörös beruházást. Az egykori Broncos-játékos, Ed McCaffrey fia a Stanfordnál a múlt szezonban csúcsot döntött az elkapásokkal, futásokkal és visszahordásokkal együtt szerzett yardokat nézve: 3496-tal zárta az alapszakaszt, ami négy yard híján 250-nel jobb Barry Sanders korábbi csúcsánál. Igazi fegyver lehet a támadójátékban, akinek a képességeit több fronton ki lehet használni. 

És akkor ott vannak még a többiek, akik ha nem is lesznek elsőkörösök, de jól érzékeltetik, hogy micsoda mélység van a 2017-es running back-osztályban. Nick Chubb a brutális térdsérülés előtt egymaga cipelte a hátán a Georgia támadójátékát, és a hírek szerint a vártnál sokkal jobban alakul a felépítése. Az oklahomás Samaje Perine (428 yardjával az egy egyetemi meccsen futott yardok rekordját tartja) és az oregonos De Royce Freemanra is érdemes lesz figyelni utolsó évükben, a North Carolinaában játszó Elijah Hood, a tennessees Jalen Hurd és a georgiás Sony Michel is ideális választás lehet. 

Ne maradjon le semmiről!

A következő Browns irányítónak 1/1-re a dolgok mostani állása szerint a clemsonos DeShaun Watson pályázik, aki a múlt szezonban egészen az egyetemi döntőig vitte a csapatát, ahol az Alabama ellen 405 yardot passzolt, 73-at futott és kiosztott négy TD-passzt, csak a győzelem hiányzott. A korábbi sérülései miatt megvolt benne a kockázat az idény előtt, de aztán valami félelmeteset ment a múlt szezonban: 67,8 százalékos pontossággal passzolt, 4109 passzolt, 1105 futott yardot halmozott fel 35 TD-passz és 13 interception mellett. Érett, remek vezér, gyönyörű hosszúpasszokat osztogat, jól lát a pályán. Ha minden jól alakul, és a sérülésekkel a következő idényben sem lesz már gondja, akkor ő lehet az első irányító, akit jövőre elvisznek. 

De beférhet az első körbe a Miaminál játszó Brad Kaaya is, akinek eddig is voltak biztató meccsei, viszont az eddigieknél is többet hozhat ki az új edző, Mark Richt. Az Ole Miss-irányító Chad Kellynek a legutóbbi szezonja is jól sikerült, és amilyen quarterback-állapotok vannak a ligában, jövőre ő is hamar elmehet. 

Kimagaslik a mezőnyből még a Texas A&M linebackere, Myles Garrett. Az elmúlt két idényben végigterrorizálta az SEC-t, született pass-rusher, újoncrekordot döntött 11,5 sackjével. Másodévesen még erre is rá tett, és 12,5-tel zárt, ezek után a következő szezonra már a rekordot célozta meg. Ha a futás ellen is belehúz egy kicsit jobban, akkor az ötből nehezen szorulhat majd ki. A sérülése után az auburnös defensive end, Carl Lawson is nagyot robbanthat. 

Sokkal jobb lesz a következő évi tight end-osztály is, ami idén kis túlzással Hunter Henryben merült ki. Jövőre viszont jön az Alabamában még egy évet ráhúzó O.J. Howard, aki az egyetemi döntőben a mennybe ment a Clemson ellen. Ő például kapásból elsőkörös lehet, aztán ott van még a Michigantől Jim Harbaugh kedvence, Jake Butt és a clemsonos Jordan Leggett is. 

És ha már Alabama: a következő évre is sorozatban gyárthatják a defensive linemaneket, Daron Payne, Dalvin Tomlinson és Da'Shawn Hand lehet kapós. Falembereknél is egy alabamás tackle, Cam Robinson emelkedhet ki a mezőnyből.