Fel akarta venni a doppingtesztjét, balhé lett belőle

2016.05.18. 19:15

Az NFL-ben nem ritka, hogy valakit azért üldöznek a doppingellenőrök, mert negyvenhez közel még mindig a profik között játszik. Elég csak ilyen tervekről beszélni, jó eséllyel felkeresik az ellenőrök. A múlt szezonban például a 40 évesen még aktív Matt Hasselbecket lepték meg rendszeresen doppingtesztekkel, most a Pittsburgh Steelers kőkemény védőjére, James Harrisonra szálltak rá, de ebből az ügyből kisebb botrány lett.

A 38 éves Harrison rendszeresen posztol közösségi oldalán arról, hogy mennyire keményen készül, így nem is volt meglepő, amikor nemrég bejelentette, hogy még egy szezonra az NFL-ben marad. Nem sokkal ezután ellenőrök szálltak ki hozzá, ő pedig a tesztet fel akarta venni videóra. Ahogy egyébként már korábban is megcsinálta egyszer. 

Random PED test first thing this am! Shorts to the ankles like you did as a kid!

James Harrison (@jhharrison92) által közzétett videó,

Csakhogy a keddi látogatásnál közölték vele, hogy a felvételt engedélyező ellenőrt azóta kirúgták, és ha nem rakja el a telefonját,  nagy bajba kerül, mert nem fogják tesztelni. Harrison mégis a videózás mellett döntött, úgyhogy a tanácstalan ellenőr telefonon felhívta a felettesét, aki azt üzente a játékosnak, ha minden áron rögzíteni akarja a tesztet, akkor pozitívnak nyilváníthatják a mintáját.

Nem teljesen volt világos, ez hogyan lehetséges, de később kiderült, hogy a liga valószínűleg arra a szabályra hivatkozna, ami szerint a játékos nem működik együtt az ellenőrökkel, és ebben az esetben pozitívnak számít a minta.

A Harrison Instagramjára kirakott videóban hallható, ahogy az ellenőr azt mondja neki, ha nem teszi el a telefonját, akkor nem tudja tesztelni.

Ne maradjon le semmiről!

A Steelers-védő ezután a játékosok szakszervezetéhez fordult jogi tanácsért, tehát az ügynek még nincs vége.

A nemzetközi doppingellenes ügynökség, a WADA szabályai szerint nem lehet felszerelt kamera abban a helyiségben, ahol a doppingtesztet végzik, igaz, ez inkább a személyiségi jogok védelme miatt lehet. Az NFL-nek nincs erre vonatkozó külön szabálya. 

Mindenesetre Harrison az a fajta játékos, aki eddig sem volt szívbajos, ha össze kellett ugrani a ligával, korábban például az NFL-főnök Roger Goodellt nevezte az ördögnek az intézkedései miatt, igaz, ezért később bocsánatot kért.