Ahol már az első fordulóban el lehet bukni a szezont

2016.09.03. 10:37

Kevés olyan bajnokság van, aminek már az első fordulójában elbukhatja valaki a rájátszást, az idei egyetemi idény ilyen lesz. Egyrészt azért, mert valami elképesztő nyitófordulót gyúrták össze, másrészt meg van egy pár sötét ló a mezőnyben, ami alaposan megkavarhatja a dolgokat. Ehhez tökéletes szezont kell futniuk, és már az első fordulóban meg kell ugrani egy óriási akadályt. Programot ajánlunk az év első igazi amerikaifutball-maratonjához.  

És tényleg maraton lesz, mert szombat délután fél kettőkor már elkezdődik a műsor, ugyanis Dublinban játszik egymással a Georgia Tech és a Boston College. Egyik csapatnak se sikerült jól a múlt idénye, a BC védelme viszont izmos, kérdés, ez elég lesz-e a Georga Tech ellen, ami idén is el fogja rontani valamelyik nagycsapat szezonját.

Ne maradjon le semmiről!

Aztán este hattól jönnek a nagyok: Houston Cougars-Oklahoma Sooners az NRG Stadiumból. A sötét ló a bajnokesélyes ellen, és két olyan irányító harca, akik akár a Heismanra is esélyesek lehetnek. De nemcsak az oklahomás Baker Mayfield és a houstoni Greg Ward miatt lesz érdekes, hanem amiatt is, hogy mire megy a Cougars futás ellen tavaly egész hatékony védelme egy olyan játékossal, mint Samaje Perine, aki az egy meccsen futott legtöbb yard egyetemi rekordját tartja. Bár a rájátszás csapatairól döntő bizottság elnézőbb a szezon elején elszenvedett vereségekkel, de ha a Houston tényleg csodát akar tenni, akkor valahogy nyerniük kell. Sőt, nekik az összes meccsen nyerniük kell, mivel nem az öt legerősebb konferencia egyikében szerepelnek.  

Aztán 21.30-tól irány a Lambeau Field, mert a kultikus helyszínen nyitja a szezont a Wisconsin Badgers és az LSU Tigers. Az LSU-szupersztár Leonard Fournette tavaly bestiálisan indította az idényt, és átrohant a szeptemberi ellenfelek védelmén, most is ellene kellene valamit kezdenie a wisconsini D-nek, már ha a futójátékos tényleg felépült pár hete összeszedett bokasérüléséből. Lehet, hogy nehezen indul majd be a gépezet, de a rájátszásra ácsingozó LSU kényszerpályán van: nyerni kell, mert az SEC-ben ennél csak keményebb derbik jönnek. 

Ha a közelharc nem jön be, akkor ugyanígy fél tíztől egy másik tök érdekesnek ígérkező meccsre lehet váltani: a UCLA Bruins a Texas A&M-hez megy. A UCLA-irányító Josh Rosen tavaly 18 évesen villogott az egyetemi bajnokságban, most már egy szezonnal érettebben vezetheti legalább csoportgyőzelemre a Bruinst.  Persze ehhez lesz egy-két szava a Texas A&M-védelmének is, ami Myles Garrettel az élen kergetheti az őrületbe. A Texas A&M-nél sok változás volt, ennek ellenére nem lenne meglepő, ha behúznák a mérkőzést otthon telt ház, vagyis százezer néző előtt.

Josh Rosen
Josh Rosen

Fél tizenkettőtől jön a Georgia Bulldogs. Na, ott már tényleg egy új korszak kezdődik: Kirby Smart, volt Alabama-védőkoordinátor lett a főnök, az ellenfél a tavaly ACC-döntős North Carolina Tar Heels. Ezzel pont ki lehet húzni addig, amíg elkezdődik az éjszaka egyik legnagyobb attrakciója.

Mégpedig a bajnoki címvédő Alabama Crimon Tide és a USC Trojans meccse az arlingtoni AT&T arénában, hajnali kettőtől. Az Alabama 10,5 pontos favoritként megy neki a mérkőzésnek, pedig megint sok volt a távozó: elment a centerük, és nincs már a Heisman-győztes Derrick Henry sem. Helyette van Bo Scarbrough, aki elrettentő fizikummal rendelkezik, és az utóbbi években meggyőződhettünk, hogy a kulcsemberek pótlása nem igazán veti vissza a Crimson Tide-ot.  A múlt szezonhoz hasonlóan idén is el fog tartani pár hétig, amíg kiderül, ki lesz a kezdőirányító, most lehetőséget kap majd Blake Barnett és Cooper Bateman egyaránt. Ez is olyan mérkőzésnek néz ki, ahol egy darabig még versenyben a USC, aztán észre se vesszük, és már el is húzott az Alabama. 

Hajnal háromtól egy másik bajnokesélyes, a tavalyi nagydöntőt elvesztő Clemson Tigers lép pályára az Auburn Tigers otthonában. A múlt szezon előtt óriási elvárások voltak az Auburnnel szemben, aztán összedőlt a ház, és egy 6-6-os idényt hoztak össze, úgyhogy idén már Gus Malzahn edző állására megy a játék. Ráadásul kivágták a programtól az első számú futót Jovon Robinsont, az irányítóharc csak nemrég dőlt el, szóval idén se túl optimális a helyzet, de rettentően kéne nekik egy győzelem. Nem valószínű, hogy ez pont egy olyan Clemson ellen lesz meg, aminek ellenállhatatlan a támadójátéka Deshaun Watson vezetésével, de nem adják majd könnyen a bőrüket. 

Ha ez unalomba fulladna, át lehet kapcsolni hajnali háromnegyed öttől az Arizona State-Northern Arizonára, ami reggel nyolc környékén ér majd véget. 

A szombati menü tehát:

  • Boston College-Georgia Tech: 13.30
  • Houston Cougars-Oklahoma Sooners: 18.00
  • Wisconsin-LSU 21.30
  • Texas A&M-UCLA 21.30
  • North Carolina-Georgia 23.30
  • Alabama Crimson Tide-USC 02.00
  • Auburn-Clemson 03.00
  • Arizona State-Northern Arizona 04.45