Elvesztették a meccset, aztán az év csodájával mégis nyertek

2016.09.10. 23:18

A 2014-es év legdrámaibb befejezését produkáló Central Michigan ismét megmutatta, hogy ha izgalmas zárás kell, akkor ők készen állnak: hat csavarral megspékelt befejezést hoztak össze az Oklahoma State ellen szombat este, aminek a végén 25 év után vertek újra kiemelt ellenfelet.

Az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban nem túl magasan jegyzik a Central Michigan Chippewast, nem sok esélyük volt arra, hogy bármire is mehetnek a mindhárom rangsorolási rendszerben top 25-ös, vagyis kiemelt csapatnak számító Oklahoma State Cowboys ellen. A vége persze ennek megfelelően drámai lett.

Mondjuk is sorban a hat tényezőt, ami miatt az volt.

  • Már önmagában az, hogy az utolsó negyedben még versenyben volt a Central Michigan, sőt vezetett is, dicséretes, de az, hogy náluk és az Oklahoma State-nél is legyen egy-egy eladott labda, majd jöjjön egy fordítás a Cowboystól, elég izgalmassá tette a zárást. Az Central Michigan így 5:04-gyel a vége előtt hátrányban volt, és amikor 3:10-zel a vége előtt az irányítójuk, Cooper Rush eladta a labdát, csak a csodában bízhattak.
  • Ez a csoda el is jött: a Cowboys-irányító Mason Rudolph az utolsó másodpercben, lejáró óránál sikertelenül passzolt, amivel úgy tűnt, hogy nyert a Cowboys, hiszen letelt mind a 60 perc. Csakhogy a bírók úgy látták, Rudolph olyan területre dobta a labdát, ahol még a környéken sem volt csapattársa, ez pedig szabálytalan
  • Így nem engedték, hogy szabálytalansággal érjen véget a meccs, és egyetlen időn túli játékot engedélyeztek a Cental Michigannek, ami rettenetesen ritka az amerikaifutballban.
  • Ebből ki is hozta a maximumot a Chippewas: mindenki tudta, hogy megpróbálják 51 yardról az Oklahoma State célterületére juttatni a labdát egy hosszú passzal. Rushnak mégis sikerült Jesse Krollhoz passzolnia, aki miközben éppen szerelték, hanyatt esve visszadobta a labdát Corey Williamsnek, aki keresztbe sprintelve touchdownt szerzett, újra megfordítva a mérkőzést. A bírók hosszas tanakodás után nekik is adták a győzelmet.
  • Ez két éven belül már a második csodával határos játék volt a Central Michigantől: 2014 karácsonyán a Western Kentucky elleni Bahamas Bowl-meccsen 35 pontos hátrányból fordítottak ezzel a játékkal. Akkor végül nem nyertek, mert a kétpontos kísérletet elrontották.
Central Michifan touchdown
  • A legnagyobb csavar persze az, hogy a szabálykönyv szerint a bíróknak akkor le kellett volna fújnia a meccset, amikor még az Oklahoma State vezetett 27-24-re, Rudolph passza pedig sikertelen lett negyedik kísérletre. A büntetés értelmében (intentional grounding) ugyanis játékkísérletet vesztettek, vagyis nem kellett megismételni a negyedik kísérletet, ilyen esetben pedig nem lehet meghosszabbítani időn túli játékkal az éppen zajló játékrészt. Vagyis a Chippewas el sem indíthatta volna azt a játékot, amivel végül 30-27-re fordított és nyert. Ezt a mérkőzés után azt azt vezető bíró is elismerte.