Ha nyernek, itt megint kidöntik majd a kaput

2016.09.17. 10:43

A második hét viszonylag lazább programja után már megint egy olyan forduló jön az egyetemi bajnokságban, ami komoly hatással lesz arra, hogy az alapszakasz végén melyik négy csapat kerül be a rájátszásba. Este hattól a hétvége legszórakoztatóbb meccse kezdődik, később az Alabama bosszulhatja meg az elmúlt két évet, hajnalban pedig kinyílik a touchdowngyár. A 128 csapatos első osztály top 25 csapata egymást nyirbálja majd egész éjjel. 

Louisville Cardinals (10.)-Florida State Seminoles (2.)

Szombat este 18 órától kapásból az egyik legnagyobb show-val indul a hajnalig tartó műsor. Az egyik sarokban a Louisville, amely eddig űrszezont futott irányítójának, Lamar Jacksonnak köszönhetően, aki múlt héten 400 yard fölött passzolt és 199-et futott. A másik sarokban a második kiemelt Florida State az egyetemi bajnokság legelegánsabb nevű quarterbackjével, Deondre Francois-val, és az ország legrobbanékonyabb futójával, Dalvin Cookkal.

Aztán majd meglátjuk mennyire fickándozik Jackson az FSU rettenetes defensive line-jával szemben, míg a Louisville abban bízhat, hogy ellenfele secondaryje viszonylag sok hosszú passzt nyelt be eddig, és ráadásul hiányzik majd az egységből a playmaker Derwin James. Ez a meccs az utolsó percig izgalmas lehet, a drámai befejezés sincs kizárva. Azt meg csak így ideraknánk, hogy Lamar Jackson milyen pofátlan touchdownt csinált középiskolásként. 

Ole Miss Rebels (19.)-Alabama Crimson Tide (1.)

Na ez az SEC-rangadó 21.30-tól, amin mindig van valami. Oké, az Alabama úgy verte el a USC-t az első fordulóban, mint szódás a lovát, de oda mennek vendégségbe, ahol két éve egy félelmetes hangulatú meccsen buktak el. A győzelem után a nézők lebontották a kapufát, majd túrára vitték a városban, ekkora volt az extázis. Ezután az alabamaiak tavaly otthon kaptak ki a Rebelstől, amihez kellett minden idők egyik legbizarrabb touchdownja is.

Ez az Ole Miss már nem az az Ole Miss, mert sokan elmentek, de Chad Kelly és a viszonylag izmos védelem maradt, az Alabama-újoncirányító Jalen Hurtsnek pedig ez lesz az első komolyabb tesztje. Az Alabama esélyes, de nem lesz sétagalopp, legalábbis egy darabig. Különben is, ki verné meg két egymás követő évben Nick Saban Alabamáját azok után, hogy az edzőzseni a múlt heti győzelem után a sárga földig hordta le csapatát, offensive coordinatorával pedig ordibált.  Ez most a bosszú ideje. 

Oklahoma Sooners (14.)-Ohio State (3.)

Hajnal egytől konferencián kívüli derbivel folytatjuk. Az Ohio State, ami majdnem a teljes kezdőcsapatát vesztette el, az első két héten meggyőzően hozta a kötelezőt, és JT Barrett is sziporkázik eddig. Csakhogy az Oklahomának is tepernie kell a Houston ellen elvesztett szezonnyitó után, mert két vereséggel lehet, hogy már kiírnák magukat a rájátszásból. 

A Soonersnek sokkal többet kellene a futásra építenie, mint eddig, ha már megvannak ehhez a fegyvereik, meg úgy általában nem ártana összekapnia az offense-t. Az Ohio State védelme eddig három touchdownt csinált eddig a szezonban, ami fenyegető lehet Baker Mayfieldéknek, a tapasztalat viszont így is mellettük szól. A Buckeyes-edző Urban Meyer leginkább azt hangsúlyozta a meccs előtt, hogy ideje lenne végre berúgni a futójátékot, ez mondjuk pont az Oklahoma ellen nem lesz egyszerű.

Az biztosan segíti őket, hogy az Oklahomát idén már legyőző Houson-edző, Tom Herman telefonon árult el minden titkot régi csapatának, Urban Meyerrel és a támadócsapat több tagjával is hosszasan beszélt a tapasztalatairól. Bárhogy is lesz, nagy izgalmak lehetnek a végén.

JT Barrett
JT Barrett

Mellékvágány: éjjel egytől két SEC-rangadóra is át lehet nyergelni: az LSU a Mississippi State otthonában igyekszik bizonyítani, hogy komolyan kell venni őket a konferenciában. Leonard Fournette-et a múlt héten pihentették, Brandin Harris pedig abban reménykedhet, hogy végre eltalálja az elkapóit. Elég, ha nagyjából klappol minden, már akkor megvan a győzelem. Ezzel párhuzamosan Auburn-Texas A&M, ami elsősorban a védelmek harca lehet. 

Notre Dame Fighting Irish (18.)-Michigan State Spartans (12.)

Fél kettőtől van más lehetőség is. A Notre Dame-t ugyan lesokkolta a nyitófordulóban a Texas Longhorns, de két hét távlatából már nem is tűnik akkora meglepetésnek az a vereség. A pofon után összekapták magukat, és DeShone Kizer megnyerte az irányítócsatát, aminek csak örülhetnek, mert a támadóyardjaik 54 százalékáért egymaga felelt. Otthon ők a favoritok, még úgyis, hogy a Michigan State védelmét nem is lesz olyan könnyű feltörni.  

USC-Stanford (7.)

A hajnal kettes, Amerikában főműsoridős rangadó most a Pac 12-ből érkezik, ahol a USC a Stanfordhoz megy, és igyekszik valahogy hatástalanítani Christian McCaffrey-t. Két forduló után nehéz belőni, hogy mire is lehet képes ez a USC, mert a nyitófordulóban az Alabama feltörölte velük a padlót, aztán múlt héten lemosták a Utah State-et, de az kötelező győzelem volt. Leginkább a védelmükben bízhatnak, meg abban, hogy végre valahogy sikerül valahogy felrázni az eddig gyenge futójátékukat. 

Christian McCaffrey
Christian McCaffrey

A másik oldalon nyilván Christian McCaffreyről szól majd szinte minden, és valószínűleg szépen lassan leszakítják majd a dél-kaliforniaiakat, ahogy az Pac 12 címvédőhöz illik. Pontokban valószínűleg itt sem lesz hiány. 

Cal Golden Bears-Texas Longhorns (11.)

Mindenki ugorjon fel a Texas hype vonatára, amíg még nem késő! A Longhorns eddig a szezon kellemes meglepetése, most idegenben, a Cal ellen nyerhetik meg harmadik meccsüket az idényben, és mivel a menetrendjük nem is annyira nehéz, egy 3-0 után már nehéz lenne elszúrni az idényt. 

A hajnal fél ötkor kezdőd mérkőzésen a következőket várhatjuk: látványos támadójáték a Texastól, ami a Calnál szintén produktív, de annál hektikusabb lesz, és hát egy futás ellen pocsékul védekező kaliforniai védelmet is látni fogunk. Egymást érik majd a touchdownok, simán nyolcvan pont fölött termelhet a két csapat. 

A program:

  • 18.00: Louisville-Florida State
  • 21.30: Ole Miss-Alabama
  • 01.00: Oklahoma-Ohio State
  • 01.30: Notre Dame-Michigan State
  • 04.30: Cal-Texas