Ha ezt is túléli a Louisville, megvan az év csodája!

2016.09.30. 15:44

Ritka az ilyen erős forduló az egyetemi bajnokságban ennyire a szezon elején, hiszen három top 25-ös párharc is lesz, ilyenre az elmúlt években nem volt példa. A Louisville óriási csatára készül, de végre izgalmas meccs jön a Big Tenben is.

(szombat) 03.00: Washington Huskies (10.)-Stanford Cardinal (7.)

Ne maradjon le semmiről!

Óriási Pac-12-csata jön már szombat hajnalban: a nyáron agyonhype-olt, de múlt héten majdnem botló Huskies játszik a bajnokság egyik legjobb játékosa, Christian McCaffrey, no meg a Stanford Cardinal ellen. McCaffrey egyelőre nem indult még be a szezonban annyira, mint amilyen szinten tavaly nyomta, de ez betudható annak is, hogy jobban odafigyelnek rá, míg a Washington az első olyan meccsén, amikor megmutathatta volna, mit tud, csak hosszabbításban nyert.

A Huskies kemény sorba kezd, mert a pénteki meccs után egy héttel az Oregonhoz mennek, de most otthon, egy még csak formába lendülő McCaffrey ellen meglehet az esélyük a veretlenség megtartására. A Stanford mindenese tavaly 300 yardot szedett a Huskies ellen, rajta múlik majd minden, mert irányítóposzton a Washington a 95 passzkísérletből 14 TD-t összehozó Jake Browninggal mindenképp üti a stanfordos Ryan Burnst.  Aki kikap, az már akár most ki is eshet a főcsoportdöntőből a Pac-12 északi csoportjában.

18.00: Oklahoma State Cowboys-Texas Longhorns

Ha nem csap le megint az apokalipszisidő, mint az Oklahoma State eddigi meccsein, akkor este hattól kapásból pöntözön közepében találjuk majd magunkat a Texas Longhorns elleni meccsen, mert egyik csapatnak sem feltétlen erőssége a védekezés, viszont a pontokat eddig nagyüzemben termelték a szezonban. A Cowboys a favorit otthon, bár eléggé egydimenziós támadójátékuk, mert elsősorban Mason Rudolph passzaira támaszkodnak, míg a Longhorns idén földön és levegőben is egész szépen termelte a yardokat. A texasiak kezdték jobban a szezont, és ne lepődjünk meg, ha a vége a negyedik győzelmük lesz.

21.30: Michigan Wolverines (4.)-Wisconsin Badgers (8.)

Egyszerre remek és szar helyzetben van a Wisconsin, hiszen eddig remekül alakult a szezonjuk, az idénynyitón verték az LSU-t, múlt héten a Michigan State-tel törölték fel a padlót, csakhogy most még egyszer mindent bele kell adni Jim Harbaugh és a Wolverines ellen. Mindezt úgy, hogy a redshirt irányító Alex Hornibrook a második meccsén kezd majd, és könnyen lehet, hogy kicsit túlpörög a Spartans elleni siker után. A Wolverines idén még csak két labdát adott el, arra tehát nehéz építeni, hogy majd a Badgers-védelem megnyeri a meccset.

Csodás volt, amit eddig a Badgers csinált a szezonban, de két ilyen nagy rangadót egymás után, ráadásul idegenben megnyerni még a csodánál is nagyobb dolog lenne.

Ne maradjon le semmiről!

21.30: Georgia Bulldogs (25.)-Tennessee Volunteers (11.)

A Tennessee-nél hirtelen minden csodálatos, megint süt a nap, mindenki boldog,  merthogy tizenegy év után végre sikerült legyőzni a Floridát egy olyan meccsen, ahol 18 pontos hátrányból jöttek vissza. Megint egy konferencián és csoporton belüli derbi vár rájuk a Georgia ellen idegenben. A múlt héten egészen megdöbbentő volt, ahogy a defensive end Derek Barnett egymaga felfalta a Florida támadójátéka, ő várhatóan most hasonló problémákat okozhat majd a Georgia újonc irányítójának, Jacob Easonnak. Ráadásul a Bulldogsnál a sztárfutó Nick Chubb sem teljesen egészséges, és ez így együtt már sok lehet nekik. 

21.30: North Carolina Tar Heels-Florida State Seminoles (12.)

A Florida State összeszedte magát a Louisville elleni katasztrofális vereség után, igaz, a múlt héten kicsit nehezen indult be a gépezet a USF ellen, de aztán Dalvin Cook vezetésével bedarálták az ellenfelet. Cook most is főszereplő lesz, mert a North Carolinánál van az ország egyik legrosszabb futás elleni védelme (meccsenként átlagosan 240 yardot nyeltek be így), úgyhogy most is 300 yard közelébe érhet, és ismét jelezheti, hogy őt sem kéne kifelejteni a Heisman-esélylatolgatásból. Az FSU-védelemnek viszont Mitch Trubisky irányító keserítheti meg az életét, aki eddig 75 százalékos pontossággal passzolt és 10 touchdownpassza mellett még nincs interceptionje. Ez azért is rossz hír a Seminolesnak, mert az utóbbi két meccsükön közel 1000 yardot adott fel a védelem. Az FSU tizenegy pontos favorit, és ha ekkora különbség talán nem is lesz, de a győzelmet megszerzik, hogy versenyben maradjanak a csoportgyőzelemért és a rájátszásért. 

Dalvin Cook
Dalvin Cook

23.00: TCU Horned Frogs (21.)-Oklahoma Sooners

 A négy meccsen már két vereségnél járó Oklahoma szezonja végleg mehet a levesbe, ha a TCU otthonában sem tudnak nyerni, míg a hazaiak 3-1-es mérlegükkel még egyáltalán nem szálltak el, szóval egy győzelemmel abszolút versenyben maradhatnak a rájátszásért is. Az Oklahoma pihenőhéttel a háta mögött érkezik, volt idejük felkészülni, és rendezni kicsit a sorokat a két csalódást keltő vereség után. Mindkét oldalon produktív volt a támadójáték eddig, a TCU meccsenként 42,8 pontot átlagolt Kenny Hill-lel, a vendégek mérlege 35,8 volt eddigi négy meccsükön. A Sooners biztosan törekedni fog arra is, hogy a védekezésben tapasztalt anomáliákat kijavítsák. Mindkét csapatnak a túlélés lesz a tét, ezért komoly izgalmak is várhatók.

(vasárnap) 02.00: Clemson Tigers (5.)-Louisville Cardinals (3.)

Nemhogy a hétvége, de talán az év meccse, már ha azt nézzük, az idény csodacsapata, a Louisville a következő draft talán legjobb irányítója, Deshaun Watson ellen nyomja. A Cardinals-irányító Lamar Jacksonnak egyedül több touchdownja (25) van, mint 123 FBS-csapatnak, ami egészen elképesztő mutató. Neki is köszönhetően a Louisville az egyik legerősebben kezdő csapat, míg a Clemson idén nagyon nehezen indul be, ez pedig döntő lehet, mert ha elhúznak Jacksonék, onnan nem nagyon lesz felállás.

Persze azért ott lesz Deshaun Watson, aki nagyobb rutinnal tudja majd kezelni, ha esetleg hátrányba kerül, mint ahogy az FSU játszott. Meglepő lenne, ha a Clemson is 30-40 ponttal kapna ki, mint eddig mindenki a Louisville ellen, de ha nem kapják el a kezdést, akkor óriási gyötrelem jöhet nekik és. És ha a Tigers sem állítja meg a Louisville-t, akkor az ACC-döntőig nincs is már nagyon miről beszélni.

A program tehát

szombat:

03.00: Washington Stanford

18.00: Oklahoma State-Texas

21.30: Michigan-Wisconsin

21.30: Georgia-Tennessee, North Carolina-Florida State

23.00: TCU-Oklahoma

vasárnap:

02.00: Clemson-Louisville