A világ legnagyobb madárszobra Magyarországról megy az NFL-be

2016.10.04. 00:57
A Groupama Aréna előtti Fradi-sast is elkészítő Szőke Gábor Miklóst a neten kereste meg az NFL-es Atlanta Falcons, hogy gigantikus új stadionjához felkérjék egy madárszobor elkészítésére. Kétszer rakják össze, áthajóztatják és a teljes csapat elfér majd alatta. Az alkotóval beszélgettünk.

2017-ben adják át az NFL-es Atlanta Falcons másfél milliárd dolláros új stadionját, ahol néhány év múlva az egyik legnézettebb sporteseményt, a Super Bowlt is rendezik. Ehhez az arénához a világ legnagyobb madárszobrát a magyar Szőke Gábor Miklós készíti, aki többek között a Fradi-sast is megalkotta. 

falcons

A Mercedes-Benz Stadium egyedi dizájnja miatt elég látványos aréna lesz az NFL-ben: olyan nyitható-zárható tetőszerkezetet építenek hozzá, ami nyitott állapotban egy madár széttárt szárnyára hasonlít majd, vagy legalábbis ezt az illúziót akarják vele kelteni. 

A hatalmas arénához egy monumentális szobor is kellett, ami a csapat szimbólumát és névadóját, egy sólymot ábrázol, amivel a Georgia állambeli Savannah College of Art and Designt bízták meg, hogy találják meg erre a legmegfelelőbb művészt. Így került képbe Szőke. 

Ne maradjon le semmiről!

„Körülbelül egy éve keresett meg a Savannah College of Art and Design az Atlanta Falcons megbízásából, hogy van-e kedvem az épülő Mercedes-Benz stadion főbejárata elé szobrot tervezni. A megkeresés emailen történt, mert hallottak a munkáimról, és olvastak róla nemzetközi blogokon. Hetek múlva meg is látogattak minket Budapesten, ahol bemutattam néhány munkámat, köztük a Fradi-sast és a hatalmas szlovákiai sportkomplexum előtt álló lószobromat" - mesélte. 

Ilyen lesz az Atlanta Falcons stadionja
Ilyen lesz az Atlanta Falcons stadionja

A korábbi munkáinál is szabad kezet kapott a megrendelőktől, a Falcons sem akart beleszólni a tervezésbe, miután meglátogatták a magyarországi stúdiójában. 

A stadionhoz készülő alkotás lesz a világ legnagyobb madárszobra, és egyben Szőke eddigi legnagyobb munkája.

Azt mondta, hogy egy ekkora szobor komplex munka, építőipari léptékű.

„A magassága meghaladja a 12,5 métert, szárnyfesztávolsága a 20 métert. Miután megkaptuk a látványterveket, a stadionról készült video- és képanyagot, elkezdtem a koncepción gondolkodni, sok vázlatot készítettem. Inspirált a stadion futurisztikusan kinyíló üveg-fém tetőszerkezetének plasztikája, és éles szögben elvágott háromszög és trapéz formájú lapokkal kezdtem el kísérletezni, ebből állt össze a sólyom, ami egy amerikaifoci-labdát visz karmai között. A sólyom anyaga rozsdamentes acél, a labdáé bronz, ami alá terveztem egy ovális négylépcsős betonemelvényt, ahol elfér akár a teljes Atlanta Falcons-csapat is."

A méretek miatt a kivitelezés is kemény meló lesz, a tervezés egy éve elkezdődött, a munkálatok pedig egy hónapja.  Jelenleg a több tonnás rozsdamentes acél váz hegesztése zajlik és a labda formájának készítése, ami hamarosan át fog kerülni a bronzöntödébe. Miután a váz elkészült, a tollak lézeres szabászata és szerkesztésük következik, majd ezekből az elemekből a szobor plasztikájának kialakítása és a felületkezelés. 

Ez az egész folyamat úgy kezdődött, hogy a vázlatok alapján felépült a szobor modellje számítógépen 3D-ben, azután három darab 1:16 léptékű méretarányos makett az eredetivel megegyező anyagokból és felületekkel. 

A csapat

A projekten összesen több, mint százan dolgoznak: többek között szobrászok, rozsdamentes acélipari alvállalkozó partner, hegesztők, lakatosok, formakészítők, bronzöntők, betonos partner, gyártmánytervezők, építésvezetők, csomagoló partner és a társa Hauer Berta is. 

A formázás közben megtervezték a statikai vázat, ami tizenhat tonnás terhet elvisel, és szétszedhető hét nagy és kisebb alkotóelemre. A hat-hétméteres tollaknak statikai szerepük is van. 

„Ezeket mind kétszer fogjuk összeszerelni. Először a szobor a saját stúdiómban készül el, minden elem egyszer össze lesz rakva, majd szétszedjük, külön-külön becsomagoljuk, előkészítve az óceáni szállításra, és konténerekben hajón utazik Atlantába jövő év januárjában, ahol két hónap alatt az itthoni harmincfős csapatommal fejezzük be".

Szőke a stúdiójában
Szőke a stúdiójában
Fotó: Kovács Szilvia

A tervek szerint a stadionnal egy időben készülnek majd el ők is. „Brutálisan inspiráló ez a munka, de rendkívül felelősségteljes, és az elejétől kezdve nő a nyomás, itt nincs mellébeszélés, amit elvállaltam az ott lesz, úgy, abban a formában és minőségben, abban az időben" - mondta.

Szőke Gábor Miklós
Szőke Gábor Miklós
Fotó: iambarnie.com

Jövő szeptembertől egyébként már nagyüzem lesz a stadionnál, mert beköltözik az Atlanta Falcons, és szeptember 2-án az egyetemi amerikaifutball-bajnokság két sztárcsapata, az Alabama Crimson Tide és a Florida State Seminoles itt játssza a szezonnyitót.

2018-ban az egyetemi bajnokság döntőjét is az arénában rendezik, aztán 2019-ben jön a legnagyobb attrakció, a Super Bowl.