Százéves az amerikaifutball legbrutálisabb verése

2016.10.07. 13:35

1916. október 7-én játszották az amerikaifutball (regisztrált és hitelesített) történelmének legnagyobb különbségű győzelmét – a Georgia Tech Engineers 222-0-ra nyert a Cumberland College Bulldogs ellen az egyetemi bajnokságban.

A mérkőzésben viszont nem is maga a végeredmény a legérdekesebb, a Georgia Tech ugyanis bosszúból hajtotta magát az ekkora győzelemért, a Cumberland pedig csak kényszerből, majdhogynem az utcáról berángatott emberekkel állt ki a meccsre.

GT Cumberland 222 scoreboard

Ne maradjon le semmiről!

Az Engineers bosszúja egészen egyszerű ok miatt volt: egy évvel korábban a Cumberland baseballcsapata 22-0-ra verte el őket, így a Georgia Techet edző John Heisman (akinek nevét viseli a minden évben az adott szezon legjobb egyetemi játékosának járó díj) úgy döntött, az amerikaifutball-pályán vesz elégtételt. A dolgot csak súlyosbította, hogy állítólag a Cumberland profikat is használt a 22-0-s siker eléréséhez.

Heismant az sem érdekelte, hogy a Cumberlandnél hivatalosan 1915-ben felszámolták az amerikaifutball-csapatot, az edző ragaszkodott a meccshez, a két egyetem ugyanis úgy állapodott meg, hogy ha az egyik fél nem áll ki, akkor 3000 dollárt fizetnie kell (ez inflációval együtt ma nagyjából 18,8 millió forintnak megfelelő összeg).

A Cumberland nem akart fizetni, így valahogy összerángatott 14 embert, vagyis a többségük a védelemben és a támadók között is végigjátszott a meccset, és elment Atlantába, ahol már a félidőben 126-0-s hátrányba kerültek.

A mérkőzésről több legenda is született, de sem az nem igaz, hogy a Cumberlandnek nem volt plusz yardot hozó játéka, sem az, hogy a Georgia Tech minden egyes játékból touchdownt szerzett. Az viszont igaz, hogy az Engineers

  • egyetlen egyszer sem passzolt,
  • 32 touchdownt szereztek a meccsen,
  • és egyes források szerint 40 futásból 1620 yardot szereztek, ami futásonként 40,5 yardos átlagot tesz ki, de ez valószínűleg túlzás.

A Cumberland összesen -82 yarddal zárta a mérkőzést.

A Georgia Tech egy évvel később nemzeti bajnok lett, a Cumberland pedig azzal, hogy kiállt és kikapott 222-0-ra, megmenekült a 3000 dollár kifizetésétől, ez ugyanis alighanem az egyetem végét jelentette volna, a kis tennessee-i iskolának ugyanis nem volt ennyi pénze. De hogy nem is a pénzről, hanem sokkal inkább a bosszúról szólt a meccs, jól mutatja, hogy maga a Georgia Tech-edző John Heisman fizette a Cumberland teljes utazási költségét (mintegy 500 dollárt), ennyire akarta ugyanis a visszavágást a baseballmeccsért.

A meccs labdájára 2014-ben talált rá egy aukción a Georgia Tech egy korábbi hallgatója, aki 40388 dollárért meg is vette azt, és visszaadta azt az egyetemének kiállításra.