Kamuflázs: hasra vágta magát a támadófal, mindenki beszopta

2016.11.26. 09:56

A trükkös játékok önmagukban általában elég szórakoztatók az amerikaifutballban, ha sikerülnek, azért, ha katasztrófába torkollnak, akkor pedig azért. A legszórakoztatóbb eset viszont mindenképpen az, amikor úgy sikerül egy trükköt megcsinálni, hogy egy alapötleten csavarnak valami extrémmel. A Cincinnati Bearcats pont ezt csinálta pénteken a Tulsa elleni bajnokin, amikor azzal állt elő, hogy az irányítót védő teljes támadófalat leküldte fekvőbe.

vlcsnap-2016-11-26-09h27m45s354.png

Az alapötlet persze itt egy dupla (vagy akár triplapasszos) játék lett volna, középiskolai csapatoknál, az egyetemi bajnokságban, de még az NFL-ben is viszonylagos gyakorisággal látni ilyeneket. Az irányító ebben az esetben kipasszol oldalra egy elkapónak, ahonnan aztán több lehetőség is jöhet: vagy maga az elkapó passzol egyből, vagy visszadobja az irányítónak, aki futhat, ha jónak tűnnek a blokkok, vagy passzolhat egy harmadik alkalommal.

Ne maradjon le semmiről!

A Cincinnati a középső opcióra játszott rá, futni akartak a második passz után az irányító Hayden Moore-ral, és hogy ez zavartalanul menjen, teljesen összezavarták a védelmet. Méghozzá azzal, hogy a labda indítása után azonnal hasra vágta magát a támadófal. A Tulsa-védők meg is ették a dolgot, elindultak az első passzból a labdát kapó elkapóra, Tyler Cogswellre, teljesen üresen hagyva így a (támadók szemszögéből) a pálya jobb oldalát. Látni is, mennyire meglepődik a védőfal négy tagja, ahogy Cogswell a fejük fölött visszadobja a labdát a másik oldalra.

Innen már könnyű dolga volt Moore-nak, volt öt hatalmas blokkolója 3-4 védőre. Létszámfölényben simán jutott a célterületig 29 yardról.

A Kamuflázs alrovatban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.