Direkt oda nyúlnak, ahol a legjobban fáj

2017.01.07. 10:50


December 31-én rendezték az egyetemi amerikaifutball-bajnokság két elődöntőjét, az egyiket viszonylag simán nyerte az Alabama a Washington ellen, a másikon a Clemson még simábban ment a döntőbe az Ohio State agyonverésével.

Utóbbin nem is az eredmény az érdekes, hanem az egyik Clemson-védőjátékos mozdulata, ami már a meccs alatt is kisebb felháborodást okozott, de az, ahogy magyarázni próbálták a dolgot, csak olaj volt a tűzre. Pedig egy viszonylag mindennapi dologról van szó. 

vlcsnap-2017-01-06-15h49m08s196

A vétkes Christian Wilkins volt, aki a videón jól látható módon a hason fekvő Curtis Samuel lába közé nyúl, majd megmarkolja a játékost. A mozdulat heves indulatokat váltott ki Twitteren, többek egyenesen szexuális erőszaknak nevezték, ezért Wilkins az elődöntő után elnézést is kért a szerinte tréfáért.

Ne maradjon le semmiről!

Ennek ellenére úgy tűnt, az ügy ennyivel el is ül, legalábbis a hét elején már nem nagyon foglalkozott senki a markolással. Egészen addig, amíg a döntő előtti szokásos médianapok egyikén rákérdeztek Wilkins csapattársánál, Ben Boulware-nél a dologra. A védő szerint semmi említésre méltó nincs a dologban, az összes védőjátékosuk csinálta ezt a szezonban, bár nem olyan látványosan, mint Wilkins. Az egész egyfajta vicceskedés tőlük, állította, aminek az alapja, hogy remekül egy hullámhosszra kerültek csapattársaival az öltözőben.

Boulware csak egy dolgot felejtett el: a nyúlkálást, markolászást nem egymáson csinálják, hanem az ellenfeleiken, akikkel biztos nem kerültek egy hullámhosszra több hónap vagy év közös edzés után.

Ilyen mondatok után persze nem kellett sok, hogy Boulware is komolyabban belekerüljön az ügybe: nagyon hamar előkerült egy videón, amin ő is hasonló mozdulatot csinált még novemberben a South Carolina egyik játékosán.

Naivitás lenne azt gondolni, hogy Wilkins és Boulware esete egyedi és elszigetelt lenne egy ennyire fizikális sportban, amikor nagyobb emberrakások jönnek össze, még ennél is keményebb dolgok történhetnek. Főleg, ha tudjuk, mind a támadó-, mind a védőfal kedvelt tevékenységének számít, hogy a meccs kezdetén azonnal megnézik pár ütéssel, hogy az ellenfélnél nincs-e valaki, aki aznap óriásit hibázva elfelejtette felvenni a szuszpenzorát.

Mégis, az, hogy Boulware ennyire nyíltan beszélt arról, hogy ezt csinálja náluk mindenki, szokatlan, a piszkos trükköket ugyanis nem szokták felvállalni, mert egészen más, ha valaki kemény, de fair a pályán, mint az, ha simlis.

Mindenesetre a Clemson-edző Dabo Swinney leült Wilkinsszel és a csapattal is beszélni, aligha volt boldog, hogy ilyen dolgok mennek a pályán, már persze, ha nem tudott erről. A biztonság kedvéért azért a hétfői döntős ellenfelükből, az Alabamából csak annyit üzent a 198 centis, 141 kilós Cam Robinson, hogy Wilkins jobban teszi, ha meg sem próbál nyúlkálni, mert baj lesz.

Az Alabama és a Clemson helyi idő szerint január 9-én este játssza az egyetemi bajnokság döntőjét, egyben a tavalyi döntő visszavágóját.