Az NFL végre csinált valami eszelősen szórakoztatót

2017.01.27. 09:01

Nagyon régóta nem tud mit kezdeni az NFL a Pro Bowllal, vagyis a szokásos éves gálameccsel. Az esemény – pár alkalmat leszámítva – egyetlen, teljesen érdektelen meccsből állt, amit még a játékosok sem nagyon élveztek. Az idén a programba behúzott ügyességi gyakorlatok viszont az elmúlt 15 év legjobb ötlete a ligától.

Ne maradjon le semmiről!

Mivel a Pro Bowlt a szezon végén tartották, a többség inkább ment már haza a családhoz, vagy műtétre/gyógykezelésre, nem hiányzott neki az egész. Amíg még Hawaiiin volt a móka, legalább nyaralásnak fel tudták fogni, aztán megpróbálkoztak Miamival és Arizonával is a helyszínek között, ami persze tovább csökkentette a játékosok érdeklődését (de az AFC-NFC főcsoportdöntős formátum feloszlatása sem tett jót a Pro Bowlnak az elmúlt három évben).

Idén visszatértek a klasszikus AFC-NFC felosztáshoz, és kitalálták, hogy a maximum bohóckodásnak nevezhető meccs mellett legyen pár látványos ügyességi gyakorlat (mint az NBA-ben meg az NHL-ben), amiben menőzhetnek a játékosok. A négy gyakorlat a következő lett:

  • epikus kidobós (tényleg az lett),
  • ügyességi váltóverseny,
  • precíziós passzgyakorlat,
  • ügyességi elkapási gyakorlat drón segítségével.

A kidobós és a váltó csapatszintű kör volt, az első magáért beszél: az iskolai tornaórákról is ismert móka, csak épp szuperatlétákkal. A dolog ilyen is lett, gyerekké visszavedlett felnőttek dobálták egymást könyörtelenül gumilabdákkal, az egészet egy iszonyatosan nagy mókának felfogva. Az NFC simán agyonverte az AFC-t, az utolsó találat a Cowboys-futójátékos Ezekiel Elliotté volt, aki úgy ünnepelt, mintha legalábbis kidobós-világbajnoknak mondhatta volna magát.

A váltóversenyben súlyokat kellett húzni, tolni, aztán jött egy labdás sprint falon áttöréssel – az összes esemény közül ez volt talán a leglaposabb, de még ez is jól nézett ki. A precíziós passzversenyt a Chargers-irányító Philip Rivers nyerte, a dolog – papíron – egyszerű volt: egy rém távoli és több közeli, mozgó célpontot kellett eltalálni különböző pontokért, aki a legtöbb pontot szerzi 1 perc alatt, az nyer.

A fő esemény viszont az elkapók gyakorlata volt: több bója mellett meghatározott módon (egy kézzel, oldalvonal melletti elkapást imitálva kidőlve, stb.) kellett elkapni a labdát, majd a végén külön gyakorlatként különböző magasságokban lebegő drónból leejtett labdát kellett elkapni (végül a 38 méteres magasság döntött).

A legjobb kezek harcát a Dolphins-elkapó Landry Jones nyerte (Alex Smith passzaiból), a drónverseny viszont az elkapózseni Odell Bekcham Jr. terepe volt.

OBJ egészen kifacsart mozdulattal gyűjtötte be az égből leeső labdát, igaz, ez neki egyáltalán nem számított új manővernek.

A Pro Bowl-meccset vasárnap este rendezik az AFC és az NFC válogatottja között.