Négy év alatt ötvenkét nemi erőszak, mindent lehetett az amerikafocistáknak

2017.01.28. 14:13

Megrázó részletek derültek ki a Baylor egyetemen az amerikaifutball-csapat játékosai által éveken át elkövetett nemi erőszakokról. Egy frissen benyújtott kereset szerint 2011-14 között, az egyetemről azóta már kirúgott vezetőedző, Art Briles irányítása mellett az amerikaifocisták nagyjából bármit megtehettek, összesen 52 nemi erőszakot követtek el, ebből 5-öt csoportosan, és legalább 31 különböző játékos érintett volt az ügyekben. Közülük az egyetem csak két játékost rúgott ki.

Ne maradjon le semmiről!

A 26 oldalas dokumentum, melyet az egyik sértett bejelentése után indított vizsgálat alapján állítottak össze, kitér arra is, hogy az erőszakos cselekmények többsége az egyetem campusán kívül, amerikaifocisták által szervezett bulikon történtek, több esetet videóra is vettek a játékosok, ezeket a felvételeket pedig szabadon küldözgették egymás között.

A keresetben olvasható az is, hogy a sértettek hiába tettek bejelentést az egyetemnél, az amerikaifutball-csapat edzői semmit nem tettek, sőt, lényegében ők bátorították a játékosokat erre a viselkedésre. Ahogy az edzői stáb vett rá női hallgatókat arra is, hogy feküdjenek le az egyetemre látogatóba érkező középiskolás amerikaifutball-tehetségekkel, hogy azok a Baylort válasszák, és így erősebb legyen a csapatuk. Hivatalosan ezt szabályok tiltják érthető módon, de a csapatvezetés szemet hunyt ezek fölött a csapat érdekében.

A vezetőedző Art Briles és stábja által használt mocskos módszereknek köszönhetően a Baylor amerikaifutball-csapata szinte a semmiből pillanatok alatt vált meghatározó csapattá országos szinten. Az azóta már kirúgott Brilest 2008-ban tették meg a csapat vezetőedzőjének, 2010-től pedig az egyetem történetének legsikeresebb időszakát kezdték, és a 12 meccses alapszakaszból folyamatosan 10-11 meccset nyertek minden szezonban a botrány kirobbanásáig.

Hogy hogyan mehetett ez így éveken át a texasi egyetemen komolyabb büntetés, vizsgálat, vagy számonkérés nélkül, az egy korábbi vizsgálat anyagában is előkerült már: az egyetem egész egyszerűen kivételezettként kezelte az amerikaifocistákat, akikkel szemben szinte semmilyen büntetést nem alkalmazott, sőt, szándékosan ellehetetlenítették az áldozattá váló tanulók lehetőségeit a segítségkérésre. Olyan is volt, akinek ingyenes tandíjjal vásárolták meg a hallgatását.

Ez a módszer egybevág több korábbi esettel, így a 2015-ben az NFL draft első helyén kiválasztott irányító, Jameis Winston nemi erőszakügyének eltussolásával a Florida State egyetemen, vagy épp a Penn State egyetemet megrázó, évtizedeken át titokban tartott pedofil-ügy esetében is.