Az alelnök elviharzott az NFL-meccsről a tüntetők miatt, Trump megvédte

2017.10.09. 18:30

Pár perc után  lelépett  vasárnap a San Francisco 49ers és az Indianapolis Colts NFL-csapatok meccséről Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke, aki azon háborodott fel így ennyire, hogy egyes játékosok még mindig térdeléssel tüntetnek a mérkőzések előtt a himnusz idején a feketék elnyomása ellen. Pence akciót Donald Trump is megvédte, a játékosok szerint viszont csak provokálják őket.

Mike Pence a vasárnapi 49ers-Colts mérkőzésen
Mike Pence a vasárnapi 49ers-Colts mérkőzésen
Fotó: Social Media / Reuters

Ne maradjon le semmiről!

Pence a szülőállamában, Indianában látogatott ki a Colts meccsére, ahol több 49ers-játékos térdelve tüntetett, pár Colts-játékos pedig összekulcsolt karral, fekete egyen pólóban, rajta "Állj ki az egyenlőségért, igazságért, egységért, tiszteletért, párbeszédért, lehetőségért" felirattal hívta fel a figyelmet a társadalmi igazságtalanságokra.

Az alelnök emiatt vonult ki már a kezdés utáni percekben, ezt Twitteren is megerősítette. Trump még nem ekkor, hanem a Pence-t ért kritikák után védte meg alelnökét, akit többen – köztük NFL-játékosok is – azzal támadtak, hogy színjáték volt az akció, és csak azért ment el a mérkőzésre, hogy aztán kivonulhasson. Mindezt az adófizetők pénzén – Pence Las Vegasból repült Indianapolisba, majd onnan vissza nyugatra, Kaliforniába. Az Air Force 2 óránkénti repülési költsége majdnem 43 ezer dollár, vagyis Pence több mint 200 ezer dollárt vert el arra, hogy hisztizhessen.

Ez egy PR-húzás volt. A rendszerszintű elnyomás tökéletes példáját látjuk. Egy hatalommal rendelkező ember eljön a meccsre, ír pár twítet, majd lelép, hogy az egésszel aláássa a küzdelmünket

– mondta Pence vasárnapi lépéséről a 49ersben játszó, a Colin Kaepernick által indított tüntetésekhez lényegében a legelején csatlakozó Eric Reid.

Trump a védelmére sietett

Az elnök Twitteren azt írta, maga kérte Pence-t, hogy hagyja el a stadiont, ha valakit térdelni lát a himnusz alatt, de azt is cáfolta, hogy Pence megrendezett akcióról lenne szó, szerinte az alelnök régóta tervezett úton volt, és mindenki tiszteli, amiért otthagyta a mérkőzést.