Vérfagyasztó jelenet után sem cserélték le az NFL-est

2017.12.11. 18:00

Vasárnap a San Francisco 49ers és a Houston Texans meccsén újabb nagyon komoly mulasztás történt az NFL agyrázkódás-ellenőrzési rendszerében, a Texans-irányító Tom Savage-et ugyanis azután engedték vissza a pályára, hogy egy ütközés után jól láthatóan komoly fejsérülést szenvedett.

Savage másodpercekig mozdulatlanul feküdt megmerevedett karokkal, ami mindig komoly fejtraumát jelez.

A 49ers-védő Elvis Dumervil szerelte szabályosan, de Savage feje a földnek csapódva megsérült. Az ütközés után az irányítót annyi idő alatt kivizsgálták, amíg visszakerült a labda a Texanshoz, és egészen felfoghatatlan módon visszamehetett a pályára játszani. Savage kivizsgálása egyébként ebben az ütemben történt:

  1. Ütközött Elvis Dumervillel.
  2. Bekísérték a csapat orvosi sátrába kivizsgálásra, ahol a csapatorvos mellett egy független neurológusnak is meg kellett néznie.
  3. Úgy döntött a két orvos egymástól függetlenül, hogy Savage alkalmas a játékra.
  4. Visszatért a pályára.
  5. Amikor újra az oldalvonalra ment, a csapatorvosok az agyrázkódás jeleit vették észre rajta.
  6. Bekísérték az öltözőbe, megállapították, hogy agyrázkódása van, és nem engedték vissza játszani a meccs végéig.

Ha ez a Dumervil-ütés nem lett volna elég Savage padoztatására, nem árt tudni, hogy egy hete a félidőben szintén agyrázkódás gyanúja miatt kellett megvizsgálni a játékost. Úgy látszik, a csapatnál fel sem merült, hogy picit óvatosabbak legyenek, pedig az agysérülés tragédiához is vezethet.

Ne maradjon le semmiről!

A vasárnapi eset után a Yahoo megszólaltatott két agytrauma-szakértőt is, mindketten azt mondták, hogy a felvétel alapján egyből tudnia kellett volna minden orvosnak, hogy agyrázkódása van Savage-nek, akit azonnal le kellett volna cserélni. "Ilyennek meg sem szabadna történnie a sportban. Keményen dolgoztunk, hogy növeljük a játékosok biztonságát és kidolgozzunk egy rendszert, amivel megállapítható, ha valaki agyrázkódás kap a pályán. Ez a példa rámutat a rendszer legnagyobb hibájára, a tesztelésre" – mondta a lapnak Peter Cummings, igazságügyi neuropatológus és amerikaifutball-edző.

A Texans részéről az sem lehet kifogás, hogy nem látták, amit a tévéközvetítésben a nézők igen, mert az oldalvonalak mellett bármit visszanézhetnek. Ha ezek után sem merült fel bennük az agyrázkódás gyanúja, nincs miről beszélni. Ráadásul minden meccsen képzett megfigyelő is van a sajtólelátón, ahol látni a tévében az ilyen eseteket. Most szombaton ő sem szólt egy szót sem, amikor Savage-et visszaengedték a pályára.

Hétfőn emiatt a játékosok szakszervezete közölte, hogy teljes vizsgálatot rendel el.

Ha a mérkőzés közbeni tesztelés láthatóan óriási mulasztásokkal működik, az felfoghatatlan károkat okozhat a játékosoknak, attól ugyanis még évekre vagyunk, hogy mindennapossá váljon a még aktív, élő játékosok CTE-tesztelése.