A Cirque du Soleilből szökött ki ez az elkapás

2018.12.30. 10:08

Két kiütést hozott az egyetemi amerikaifutball-bajnokság szombaton tartott két elődöntője – a 2016-os bajnok Clemson Tigers 30-3-as eredménnyel gázolt át a rájátszásba harmadik helyen bejutott Notre Dame-en, míg a címvédő Alabama Crimson Tide 45-34-re verte a tavaly is playoff-csapat Oklahoma Soonerst úgy, hogy az első negyed végén már 21-0 volt a tavalyi bajnoknak.

Ezzel a Clemson és az Alabama sorban negyedik évben is összefut a rájátszásban, a négy találkozóból ráadásul három döntő lesz, ami jól mutatja, mennyire ez a két csapat uralja jelenleg az NCAA bajnokságát.

Ne maradjon le semmiről!

A korábban rendezett elődöntőben, a Cotton Bowlban egy negyedig voltak izgalmak, 3-3-as első játékrész után a Clemson rálépett a gázpedálra, a szünetre már 20-3-ra vezettek, majd a második félidőben is pont nélkül fogták a Notre Dame-et, amit végül 30-3-ra vertek.

A Celmson legjobbja a 3 touchdownpasszt kiosztó irányító, az elsőéves Trevor Lawrence volt – két touchdownja is Justyn Rossnak ment, de a harmadik (sorrendben egyébként második), Tee Higginsé volt az igazi látványosság.

Higgins az első félidő utolsó másodperceiben kapta a passzt Lawrence-től a jobb oldalvonal felé, és fél kézzel, a védője mellett átnyúlva sikerült azt valahogy behúznia, ráadásul úgy, hogy a Notre Dame-védő Donte Vaughn még bele is ért. Higgins a szezon egyik legszebb elkapását mutatta be, egyben saját 11. touchdownját szerezte az idényben.

Higgins hanyatt esve arra is figyelt, hogy a sarkát még leérintse a pályán belül, hiszen az elkapás csak így érvényes, sőt, szinte már teljesen eldőlve még a biztonság kedvéért valahogy újra úgy mozdult, hogy a vádlija a földet érintse, nehogy elvegyék tőle a pontszerzést.

A másik elődöntőben a szezon két legjobb irányítója találkozott, az Oklahomában a szezon legjobb játékosának járó Heismant behúzó Kyler Murraytől várták, hogy esetleg valahogy megállítsa a totális dominanciára törő, sorban negyedik döntőjére készülő Alabamát, ahol a Murray mögött nem sokkal lemaradt Tua Tagovailoa bokasérüléséből felépülve állt a kihívás elé.

A Bama-trónfosztás reményei nem sokáig éltek, az Alabama az első negyed végén már 21-0-ra vezetett, miután az Oklahoma nagyon beragadt a rajtnál, és innen bár a Sooners valamennyire fel tudott zárkózni, igazán szorossá már nem tudták tenni a mérkőzést, az Alabama pont annyira fojtotta el ellenfelét, hogy ne legyenek gondban.

Mivel mindkét csapat veretlenül, 14-0-s mérleggel jutott el a döntőig, az egyikük biztosan 15-0-val zárja a szezont – ilyenre 1897-ben, vagyis 121 éve nem volt példa, akkor a Penn Quakers nyert 15 meccset.

2016 januárjában az Alabama 45-40-re nyert a Clemson ellen, 2017-ben a Tigers 35-31-gyel vágott vissza a döntőben, míg tavaly az elődöntőben futottak össze, az volt az eddigi legsimább meccs, azt a Bama 24-6-ra húzta be.

A 2018-as szezon döntőjét magyar idő szerint 2019. január 8-án hajnali 2-től tartják.

Elődöntők

  • Clemson Tigers–Notre Dame Fighting Irish 30–3
  • Alabama Crimson Tide–Oklahoma Sooners 4534