Klímatüntetők törtek be az egyik legősibb egyetemi amerikaifutball-rangadóra

2019.11.23. 21:08

Váratlan közjáték szakította meg a Harvard és a Yale amerikaifutball-mérkőzés szünetét az egyetemi bajnokságban, a félidőben ugyanis a két elitegyetem hallgatói közösen tartottak ülőtüntetést az egyetemek fosszilis energiahordozókat támogató lépései ellen.

Ne maradjon le semmiről!

A szombati mérkőzés szünetében több mint 100 jelenlegi és korábbi hallgató vonult be a pályára, majd ült le középen, hogy ezzel fejezze ki tiltakozását a fosszilis energiahordozók támogatása ellen. A két egyetem hallgatói 2012 óta programszerűen kampányolnak azért, hogy a Harvard és a Yale fejezze be az olajjal, gázzal és szénnel foglalkozó cégek támogatását, mert ezek elősegítik a klímaváltozás negatív hatásait.

A két egyetem óriási összegű befektetési vagyont kezel, a Harvard 39, a Yale 29 milliárd dollár fölött gazdálkodik – éppen a jelentős összeg miatt érzik úgy a tüntetők, hogy amennyiben ez a két egyetem vált, úgy több száz más intézmény is követné a példájukat.

A Harvard-Yale egyetemi amerikafutball-rivalizálás az egyik legrégebbi az országban, 1875 óta most szombaton találkoztak 136. alkalommal. A rivalizálást a Sports Illustrated sportlap a hatodik legnagyobb, legfontosabb rivalizálásnak nevezte.