Ötven év után nagy fordítással bajnok a Chiefs

2020-02-03T042401Z 311575459 UP1EG230AKHZK RTRMADP 3 FOOTBALL-NF
2020.02.03. 04:34
A Kansas City Chiefs óriási hajrával nyerte meg a Super Bowlt a San Fransicso 49ers ellen a századik NFL-szezon végén. A zárónegyedben tízpontos hátrányból álltak fel, és 31-20-ra nyerték meg a nagydöntőt.

Nagy visszatérés és lehetőség volt a csapatok számára az idei Super Bowl: a Kansas City Chiefs ötven év elteltével verekedte be magát a nagydöntőbe, míg a San Francisco 49ers huszonöt év után próbált újra Super Bowlt nyerni. Amikor legutóbb ott jártak, az emlékezetes áramszünetes döntőben vesztettek a Baltimore Ravens ellen.

A kezdés után a 49ers védelme hamar megállította a Chiefs támadását, aztán belecsaptak a pontgyártásba. Az újonc elkapó Deebo Samuel nagy játékaival haladtak előre a pályán, végül a Chiefs-védelem a saját térfelén lelassította az ellenfelet, úgyhogy a San Franciscónak be kellett érnie egy mezőnygóllal, ezzel vezettek 3-0-ra. 

A következő támadásnál a Chiefs Patrick Mahomes irányító klasszisát és Tyreek Hill elkapó gyorsaságát kihasználva haladt előre a pályán. A gólvonalnál két játékot is megállított ugyan a 49ers-védelem, de a következőnél Mahomes megtartotta magának a labdát, és addig ijesztgetett, amíg berobogott a célterületre (3-7). 

A meccs első labdaszerzésére sem kellett sokat várni, mert a következő 49ers-támadásnál az irányító Jimmy Garoppolót megszorongatták a Chiefs-védői, Garoppolo eldobta a labdát, amit Bashaud Breeland vadászott le, jöhetett ismét a Chiefs, ráadásul nagyon jó mezőnypozícióból. A 49ers szerencséjére az ellenfél csak egy mezőnygólt tudott csinálni, így 10-3 volt az állás. 

Ne maradjon le semmiről!

A 49ers összekapta magát, és egy nagyon klasszul összerakott támadással válaszolt: megint Deebo Samuelhez nyúltak, valamint szerepet kapott a rájátszás valószínűtlen hőse, Raheem Mostert is, a drive-ot viszont a fullback Kyle Juszczyk zárta le. Egy pillanatra elvesztette az egyensúlyát az elkapás után, aztán azonban nem volt, aki megállítson egy ekkora testet, újra meccsben volt a 49ers. A nagyszünetig már nem is változott az állás, részben a 49ers tökölése miatt, 10-10-zel zárult az első félidő.

A félidei show-ról itt olvashat. 

A második félidőt a 49ers kezdte, és ismét az újonc Deebo Samuel villogott, ám a több mint ötperces támadás végén megint csak egy mezőnygóllal kellett beérniük (13-10). 

A Chiefsnél sem volt fenékig tejfel az élet, menni kellett az eredmény után. Sammy Watkins elkapásaival ugyan haladgattak előre, aztán Patrick Mahomes kezéből előbb kiverték a labdát, ekkor még sikerült megúszni a labdavesztést, ám a következő játéknál Mahomes egyenesen a 49ers-védő Fred Warnerhez passzolt. A 49ers újra megszerezte a labdát. Mellesleg a rájátszásban ez volt a Chiefs-irányító első eladott labdája. 

A 49ers következő támadása tanári volt: amikor kellett, akkor az interceptionje óta szinte tökéletesen játszó Jimmy Garoppolo irányító villámgyorsan szabadult a labdától, Deebo Samuel sem maradt ki a szórásból, és a fullback Juszczyk is szerepet kapott. A touchdownt végül Mostert szerezte kevéssel a harmadik negyed vége előtt, ezzel 20-10-re léptek meg. 

A Chiefs támadójátéka nem igazán működött, nagyon össze kellett kaparniuk magukat a zárónegyedre, hogy maradjon esély a fordításra, vagy legalább az egyenlítésre. Leginkább Mahomes rögtönzései és futásai vitték előre a Chiefset, egészen addig, amíg egy passza után kipördült Tyreek Hill kezéből a labda, és újabb interceptiont csinált a 49erst. 

A 49ers innentől kényelmes helyzetben lehetett volna, annyi volt a feladatuk, hogy öljék az órát. Ez mérsékelt sikerrel ment, úgyhogy ismét támadhatott a Chiefs, és jött az a bizonyos momentum: Mahomes megeresztett egy hosszú passzt Tyreek Hill felé, ezúttal tökéletes volt a passz, 44 yardot nyertek a játékkal. A rájátszásban többször is az ilyen momentumok után táltosodott meg a Chiefs, és most sem volt másképp: Mahomes találta meg az üresen maradt Travis Kelce-t a célterületen belül, ezzel a touchdownnal zárkózott a Chiefs (20-17)

A 49ers nem tudott pontot szerezni a következő támadásból, így visszakerült a labda a Chiefshez öt perccel a vége előtt. Be is pörögtek, Patrick Mahomes tökéletes passzokat osztogatott, és villámgyorsan ott találták magukat a célterület előtt, majd Damien Williams touchdownjával fordítottak 24-20-ra. Williamsnek épphogy sikerült benyújtani a labdát, mielőtt kilépett a pályáról. 14-0-s szériában volt ekkor már a Kansas City. 

Ezután kevesebb mint három perce maradt a 49ersnek, hogy touchdownt szerezzen, de annyira megrogytak, hogy már nyilvánvaló volt, ez nem lesz meg.  A végén a Chiefs még egy touchdownt vitt, ezzel lezárta a meccset. 

A Kansas City 31-20-ra győzött úgy, hogy 21-0-ra nyerte az utolsó negyedet, egyébként a rájátszás során több ilyen nagy fordítást is összehozott a csapat. A döntő legértékesebb játékosa Patrick Mahomes lett. 

A Kansas City Chiefs ötven év után lett ismét bajnok. 

(Borítókép: Kansas City Chiefs játékosai ünneplik győzelmüket. Fotó: Shannon Stapleton / Reuters)