Meghalt az NFL legsikeresebb edzője, a magyar származású Don Shula

2020.05.04. 16:36

90 éves korában meghalt Don Shula, az NFL történetének legsikeresebb edzője. A magyar származású szakember két Super Bowl-t nyert a Miami Dolphinsszal, még az NFL és az AFL egyesítése előtt az NFL-ben is szerzett egy bajnoki címet. Pályafutása során edzőként összesen 347 mérkőzést nyert a rájátszásban és az alapszakaszban, ezzel a mai napig az NFL legtöbb győzelme az övé, de a 328 alapszakaszbeli siker is csúcs.

Ő volt a Dolphins vezetőedzője 1972-ben is, amikor a csapat máig egyedüliként veretlenül lett bajnok.

Shula szülei, Dan és Mary még gyerekként vándoroltak az Egyesült Államokban Magyarországról, így Shula már az USA-ban született és nőtt fel. 1951-ben került játékosként az NFL-be, ahol az egyik meghatározó edző, Paul Brown alatt tanult a Cleveland Brownsban. Pályafutása során 21 interceptionje volt védőként, és egyszer tagja volt egy egyszerre 15 játékost érintő csereügyletnek. 1957-ig játszott, majd nem sokkal később, 1960-tól inkább edzőként alkotott maradandót.

Előbb a Detroit Lions védőkoordinátora volt, majd 1963-ban már a Baltimore Colts vezetőedzőjének nevezték ki – 33 évesen az akkori legfiatalabb vezetőedző lett. Velük 1968-ban NFL-bajnok lett, a Super Bowl III-ban viszont kikapott attól a New York Jetstől, amit a magyar származású irányító, Joe Namath vezetett.

1970-ben került vezetőedzőként a Miami Dolphinshoz, ahol már 1971-ben Super Bowlba jutott (akkor még kikapott a Dallas Cowboystól), egy évvel később viszont

az NFL történetének első veretlen szezonját zárta, a rájátszással együtt 17-0 volt a mérlegük, miután a döntőben 14-7-re verték a Washington Redskinst.

Az 1972-es szezon lezárásakor Shula örömét némileg elrontotta egy pályára berohanó néző – miközben a játékosai a vállukra kapták ünneplés közben, valaki lelopta a karjáról az óráját. Egy évvel később címet védtek a Minnesota Vikings 24-7-es legyőzésével.

Shula 1995-ig maradt a Dolphins vezetőedzője, és bár még kétszer bejutott velük a Super Bowlba újabb bajnoki címet nem szállított. A Super Bowl XVII-ben a Washinton Redskins (27-17), a Super Bowl XIX-ben pedig a San Francisco 49ers (38-16) győzte le a Dolphinst. Pályafutása során olyan irányítólegendákkal dolgozott, mint Johnny Unitas (Colts) és Dan Marino (Dolphins).

A visszavonulása után két évvel, 1997-ben bekerült a Hírességek Csarnokába. A több mint három évtizeden át tartó vezetőedzősködés végére máig a legtöbb győzelmet szerezte az alapszakaszba, illetve az összes meccsét nézve. Eközben négyszer választották az év edzőjének. 26 év alatt kétszer fordult csak elő vele, hogy a csapatával több meccsen veszített, mint nyert egy szezonban. Az NFL történetében csak neki, illetve a szintén magyar származású George Halasnak van vezetőedzőként több mint 300 nyert meccse az alapszakaszban. C