Akkorát sprintelt, hogy elhívták az amerikai válogatóra – elindul!

metcalf
2021.05.05. 15:03
Elindul az Egyesült Államok 100 méteres síkfutásának bajnokságán D. K. Metcalf, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) szereplő Seattle Seahawks elkapója.

Az eset apropója még egy október végi mérkőzés volt, amikor a 193 centi magas, 104 kilós kolosszus csapattársa, Russell Wilson eladott labdája után elképesztő sebességgel nyargalt hátra, hogy megakadályozza az Arizona Cardinals touchdownját.

Az egyébként kifejezetten gyors (a játékosbörze előtti felmérőn a 40 yardot 4,45 másodperc alatt futó) Budda Baker sem akarta elhinni, hogy Metcalf milyen tempóban közeledik, majd veti rá magát. Érdekesség, hogy ebből az akcióból pontot sem szerzett az ellenfél, tehát valóban kulcsfontosságú szerelést mutatott be az elkapó.

A 2020-as idényben 16 meccsen 1303 yardot és 10 touchdownt szerző Metcalf 22,64 mérföld/órás, 36,43 kilométer/órás végsebességet ért el a sprint során, ami után többen is felvetették, hogy helye lenne az amerikai váltóban.

A helyi atlétikai szövetség jelezte, hogy idén lesz egy olimpiai válogató, amelyen Metcalf és a többi NFL-játékos is szívesen látott.

Az NBC értesülése szerint a Seahawks játékosa elindul az olimpiai selejtezőt megelőző előválogatón, amelyen 16-an vesznek részt. Erre a viadalra vasárnap kerül sor, az eseményt itthon a Sport Tv közvetíti, a játékos pedig nagyon komolyan készül.

D. K. ügynöke azt mondta nekünk, hogy igazán szeretne kijutni az olimpiára, és érdeklődött, milyen lépéseket kell ehhez megtennie. Elmondtuk, milyen időt kell teljesítenie egy USATF által elismert versenyen, és hogy segítünk neki lehetőséget adni az indulásra akkor és amikor neki megfelelő

– mondta a szervezet részéről az ügyvezető igazgató Adam Schmenk.

Az NBC Sports beszámolója szerint az automatikus kvalifikációhoz 10,05-ös időre lenne szükség, és 10,2-es idő felett pedig valószínűleg nem nagyon van miről beszélgetni, a 2016-os játékok előtt az olimpiai selejtező kiharcolásához 10,16-os idő kellett.

Ha a 36,42-es sebességét átlagban tudná hozni, akkor 9,88-cal zárna, de nyilvánvalóan ezt a tempót nem éri még el a futam elején. Ugyanakkor az is tény, hogy a bemutatott sprinttel ellentétben itt nem kellene masszív felszerelésben rohannia.

Ha esetleg összejönne a kvalifikáció, az pluszérdekesség lenne a csapat szempontjából, hiszen ez esetben az új idényre felkészítő edzőtábor idején Tokióban szerepelne a játékosuk.

Nem Metcalf lenne az első amerikaifutball-játékos, aki olimpiai részvételig jut atlétikában, hogy ne menjünk messzire, az előző két ötkarikás játékokon is akadt erre példa: 2016-ban Marvin Bracy a 100 méteres síkfutás válogatóján harmadik lett, így indulhatott Rióban, 2012-ben pedig Marquise Goodwin megnyerte a távolugrást, és jutott döntőbe a londoni játékokon.

Szintén érdekes sztori, hogy 2016-ban a New England Patriots speciális egységének kiválósága, Nate Ebner (tavaly óta a New York Giantset erősíti) hetes rögbiben szerepelt az olimpián. 

(Borítókép: D. K. Metcalf szereli az interceptiont szerző Budda Bakert – Christian Petersen/Getty Images)