A Denver Broncos már Amerika leggazdagabb családjáé

GettyImages-1358635258
2022.06.08. 10:35
Az amerikai profi sportok történeték legnagyobb összegű adásvételéről állapodott meg egymással a Denver Broncos amerikaifutball-klub jelenlegi tulajdonosa és a vevő, a Walton-Penner család, mely 4,65 milliárd dollárt fizet a csapatért.

A korábbi értesüléseknek megfelelően a Walmart-örökös Rob Walton a Denver Broncos új tulajdonosa. A coloradói együttesért kiírt licit második körében négy társaság maradt versenyben, és az ajánlatok közül végül a világ legnagyobb kiskereskedelmi céghálózatát, a Walmartot birtokló Walton családét választották ki, amit kedden mindkét fél megerősített. A tulajdonosváltás 60-90 napon belül zárulhat le, amihez szükség van az NFL illetékes bizottságának, illetve a csapattulajdonosok beleegyezésére. A Walton család vagyonát 2020-ban 247 milliárd dollárra becsülte a Forbes, ez Amerikában rekord. 

A 4,65 milliárd dollárhoz még csak hasonló összeget sem fizettek ki korábban az Egyesült Államokban. Az eddigi NFL-rekordot a Carolina Panthers 2,275 milliárd dolláros eladása jelentette 2018 óta, míg az abszolút amerikai csúcsot 2019 óta a Boston Celtics kosárlabdacsapatáért fizetett 3,2 milliárd dollár tartotta.

Ugyanakkor a mostani összeg mégsem példátlan világviszonylatban, ugyanis alig egy hete a szintén amerikai, Todd Boehly vezette befektetési csoport megállapodott a Chelsea labdarúgócsapatának megvételéről, amire több mint 5 milliárd dollárnak megfelelő összeget áldoz.

MTI

(Borítókép: A Denver Broncos bevonulása a Detroit Lions ellen 2021. december 12-én. Fotó: Justin Edmonds / Getty Images)