Óriási vereséget szenvedett Magyarország Ausztriában

magyar amerikaifutball-válogatott
2022.10.23. 15:12
A papírformának megfelelően sima vereséggel mutatkozott be a magyar amerikaifutball-válogatott az európai elitben: az A csoportos kontinensviadal D csoportjában a kétszeres ezüstérmes Ausztria Bécsben 41–0-ra legyőzte a mieinket, ezzel bejutott a négyes döntőbe. A magyar csapat november 5-én Franciaországot fogadja, a győztes az ötödik helyért indulhat csatába.

Óriás lehetőség, ugyanakkor elképesztő kihívás várt a tavaly az elitbe feljutó magyar csapattól, hiszen a sérült Bencsics Márk nélküli keretnek a franciákat idegenben 35–7-re kiütő osztrákok vendégeként kellett helytállnia. 

Rémálomszerű rajtot követő tisztes helytállás az első félidőben

Azt nem állíthatjuk, hogy remekül kezdődött volna a mieink A csoportos szereplése, hiszen rögvest az első játékból touchdownt szerzett az ellenfél: a kezdőrúgás után Noah Touré hordta vissza sikeresen a tojást (7–0).

Ekkor valószínűleg kevesen gondolták, hogy valóságos védelmi háború bontakozik ki, a mieink Jordán László és Hegedűs Máté irányításával sem tudták feltörni az osztrák reteszt, de a magyar együttes védelme is rendre megcsinálta a fontos játékokat.

A második játékrész derekán a kétszeres Eb-döntős házigazda remek mezőnypozícióból indulhatott, két negyedik kísérletet is sikeresen megoldott, a harmadiknál pedig egy közeli mezőnygóllal növelte előnyét az osztrák csapat (10–0).

Erre válaszként a meccs első labdaeladása érkezett, Hegedűs passzát csípték el a védők, riválisunk viszont a félidő utolsó percében a célterület közelében sikertelenül ment neki negyedik kísérletre, így maradt a tízpontos hátrány a nagyszünetre.

A második félidőben kinyílt az olló

A fordulást követően sem változott a játék összképe, a magyar csapat támadósora nem tudott érdemben előrenyomulni, az osztrákok Johannes Schütz nagy elkapásának köszönhetően újra hamar a célterület elé értek, de touchdownt ezúttal sem sikerült szerezniük – Florian Wegan közeli mezőnygóljával 13–0-ra növelték az előnyüket.

Jordán újabb hosszú passza után pár trükkös játékkal próbálkoztunk, de a negyedik kísérletet így sem tudtuk megoldani, ezzel pedig ellőttük a puskaporunkat, és nagyon kinyílt az olló a felek között.

Előbb Wegan futott be érintetlenül a célterületre, majd Ruben Seeber kaparintott meg egy szerencsés interceptiont, ami után Michael Schachermayr félpályás touchdownjával büntettek a sógorok, aztán a negyedik negyedben Lukas Haselwanter szerzett 33 yardos futott TD-t az egyre jobban elfáradó védelemmel szemben – ezzel pedig már 34–0-t mutatott az eredményjelző.

A megrekedő magyar támadás után újra a jó helyről induló osztrákok rögvest félpályás TD-vel válaszoltak Markus Schaberl révén, ezt követően pedig életbe lépett az a szabály, hogy a sikertelen passzoknál sem állt meg az óra, így az eredmény már nem változott (41–0).

A TRIÓ GYŐZTESEKÉNT AZ OSZTRÁK VÁLOGATOTT A NÉGYCSAPATOS RÁJÁTSZÁSBA JUTOTT, A MÁSODIKoK AZ 5–8. HELYEKÉRT KÜZDHETNEK, A HARMADIKoK PEDIG A 9. HELYÉRT INDULHATNAK CSATÁBA.

Ha a magyar csapat legyőzi a franciákat november 5-én, akkor biztosan meghosszabbítja tagságát az elitben.

A magyar amerikaifutball-válogatott kerete

  • irányítók: Hegedűs Máté, Jordán László, Tóth Levente
  • futók: Madaras Erik, Ráthonyi Kende, Roják Richárd, Tóth Levente
  • elkapók: Bartos Ferenc, Benedek László, Czirók Márton, Mészáros Márton, Tóth Nándor
  • tight endek: Boros László, Horváth Kristóf
  • támadófalemberek: Filep László, Gráber Zoltán, Hartai Gábor, Horváth L. Bence, Károly Máté, Kispál Gábor, Szabó Dániel, Vadlövő Péter
  • védőfalemberek: Bánfi Mihály, Bátor Botond, Bodnár Gergő, Illés Álmos, Sebők Ádám, Trembulyák Péter
  • linebackerek: Bak Csaba, Bicskei Dániel, Bodnár Benedek, Fróna Levente, Nosza Vilmos, Jebrai Regan, Törzsök Tamás, Zilai János
  • hátvédek (defensive backek): Golita Zoltán, Hansel Botond, Hegedűs Máté, Horváth Benedek, Németh Márton, Szakács Kristóf, Tyukodi Máté Balázs
  • rúgó: Storcz András
  • punter: Sviatkó Gábor

IFAF A CSOPORTOS EURÓPA-BAJNOKSÁG

D CSOPORT

Ausztria–Magyarország 41–0 (7–0, 3–0, 17–0, 14–0)

KORÁBBI EREDMÉNY

Franciaország–Ausztria 7–35

A TOVÁBBI PROGRAM

november 5. 13.30: Magyarország–Franciaország

Kincsem Park

A csoport állása: 1. Ausztria (bejutott a négyes döntőbe) 2 győzelem/0 vereség (76–7), 2. Franciaország 0/1 (7–35), 3. Magyarország 0/1 (0–41)

(Borítókép: Cselleng Ádám / MAFSZ)