Nagy országok sokan, kis országok kevesen

2004.03.03. 15:53
A sportnagyhatalmak jelentős létszámmal képviseltetik magukat a pénteken kezdődő fedettpályás atlétikai vliágbajnokságon. Ugyanakkor vannak országok, melyek mindössze egy-egy főt neveztek az eseményre.
A brit küldöttség két címvédő nélkül érkezik Budapestre a péntektől vasárnapig tartó eseményre. Hiányozni fog a Budapest Sportarénában a hármasugró Ashia Hansen, valamint Marlon Devonish, a 200 méter birminghami vb-aranyérmese. A világcsúcstartó Hansen nemrég épült fel Achilles-ín sérüléséből, közel egy évet kihagyott. Múlt pénteken, idénybeli első versenyén, Birminghamben 14,47 méterrel nyert, de amint megjegyezte: még mindig fél az ugrásoktól, inkább nem kockáztat, hanem az athéni olimpiára összpontosít.

Nélkülük is legalább hat brit atléta esélyes éremre a budapesti vb-n. A férfiak közül Jason Gardener (60 m), Christian Malcolm (200 m), Carl Myerscough (súly), a nőknél pedig Kelly Holmes (1500 m), valamint a két 3000-es futó, Jo Pavey és Hayley Tullett.

A 31 tagú spanyol csapatban az elsőszámú favorit a súlylökő világbajnok Manuel Martinez, idei legjobbja 20,78 méter. A nőknél 60 m gáton a szabadtéren Európa-bajnok Glory Alozie-tól várható a legjobb szereplés.

Ötvenhatan lesznek az oroszok

A női rúdugrás újdonsült "dupla" világcsúcstartója, Jelena Iszinbajeva vezeti az összesen 56 fős orosz válogatottat a Budapest Sportarénában március 5-7-én sorra kerülő fedettpályás atlétikai világbajnokságon. A csapat 26 férfi és 30 női versenyzőből áll majd.

A 21 éves Iszinbajeva - aki 4,82-vel a szabadtéri világcsúcs birtokosa is - vasárnap Donyeckben érte el a 4,83 méteres új fedettpályás rekordot. Éppen honfitársa, Szvetlana Feofanova csúcsát adta át a múltnak. A tervek szerint utóbbi versenyző is ott lesz a BSA-ban.

"Egyszemélyes" országok

Akadnak azonban egyszemélyes csapatok is. Ezen országok versenyzőinek utazását és szállásköltségeit a magyar szervezők fizetik, ezt kihasználva többek között Gabonból, Tanzániából és Togóból is érkezik atléta. A legfrissebb adatok szerint 153 ország közel 900 versenyzője szerepel majd a BS-ben. Őket összesen 505 edző, orvos és gyúró kíséri el.