Judit
-2 °C
8 °C

Világsztárok az atlétikai vb-n

2004.03.03. 15:57
A Budapest Sportarénában gyakorlatilag minden számban világsztárokat láthat a közönség a pénteken kezdődő fedettpályás atlétikai világbajnokságban. A női rúdugrásban az is elképzelhető, hogy csak a világcsúcs lesz elég a sikerhez.
A legnagyobb név talán az olimpiai bajnok, ötszörös fedett vb-aranyérmes mozambiki Maria Mutola (800 m). A svédek ugrókülönítményében ott lesz Christian Olsson, a hármasugrás új királya, valamint a magasugrás férfi és női címvédője, Stefan Holm és Kajsa Bergqvist. A szintén svéd hétpróbázó világbajnok, Carolina Klüft távolugrásban indul, legnagyobb ellenfele a Párizsban győztes francia Eunice Barber lehet.

Jones, Montgomery és Greene nélkül az amerikaiak

Az Egyesült Államok csapatából ugyan hiányzik Marion Jones, Tim Montgomery és Maurice Greene, de a tengerentúliak természetesen nélkülük is nagyon erős válogatottal érkeznek. Rajthoz áll az örökifjú, olimpiai és világbajnok Gail Devers, aki 60 m síkon és gáton is aranyra tör, valamint a férfiak gátszámának legnagyobb esélyese, a szintén olimpiai és világbajnoki címekkel büszkélkedő Allen Johnson.

Női 60 méteren teljesen nyílt az aranyérem sorsa. Devers mellett jelezte részvételét az idén leggyorsabb orosz Julija Tabakova, a Budapesten 1998-ban Európa-bajnok francia Christine Arron és honfitársa, Muriel Hurtis, a belga Kim Geavert és a 44 éves, immár szlovén színekben versenyző Merlene Ottey is.

A férfiak hasonló távján idén talán kevesebb kiemelkedő produkció született a korábbi évekhez képest, ám várhatóan hatalmas csata dönt majd az aranyérem sorsáról, elsősorban a brit Jason Gardener (6,46 mp) és az amerikai Shawn Crawford (6,47) között.

Rúdugrásban csak a világcsúcs lehet elég

Férfi és női rúdugrásban várható az egyik legnagyobb küzdelem az aranyéremért a pénteken kezdődő budapesti fedettpályás atlétikai világbajnokságon. A nőknél könnyen lehet, hogy csak a világcsúcs lesz elég a sikerhez, a két orosz sztár, Szvetlana Feofanova és Jelena Iszinbajeva versengésében. A jelenlegi rekorder, a címvédő Feofanova, aki február 22-én 4,85 méterrel éppen honfitársa egyhetes csúcsát döntötte meg.

A férfiaknál két világbajnok vetélkedik a győzelemért: a címvédő német Tim Lobinger és a tavalyi párizsi szabadtéri vb-n meglepetésre első olasz Giuseppe Gibilisco. Kettejük csatájába elsősorban a szintén világbajnok ausztrál Dimitri Markov és a két amerikai, a bostoni bajnokságot 5,80 m-rel nyerő Toby Stevenson, valamint az idei ranglistavezető (5,88 m) Jeff Hartwig szólhat bele.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.