Világcsúcsok, sérülések, doppingolás a második napon

2004.03.07. 13:14
Két orosz női atléta is világcsúccsal győzött a budapesti 10. fedettpályás világbajnokság második napján, amely magyar szempontból nem hozott sikereket. A szombaton érdekelt öt hazai versenyző egyike sem jutott döntőbe.
A világcsúcslistát először a szabadtéren kétszeres vb-győztes hármasugró orosz Tatjana Lebegyeva módosította: az első sorozatban beállította, majd a másodikban megjavította a brit Ashia Hansen rekordját, utolsó ugrásával pedig tovább javított, s végül 15,36 méterrel nyert.

Tekintse meg képeinket!
Honfitársa, a rúdugró Jelena Iszinbajeva saját csúcsát írta át 4,86 méterre, majd megpróbálkozott az ötméteres álomhatár átugrásával is, sikertelenül. Lebegyeva és Iszinbajeva egyformán 90 ezer dollárral gazdagodott, az első helyért 40 ezer, a rekordért 50 ezer járt.

A férfi magasugrást a svéd Stefan Holm nyerte 2,35 méterrel és férfi 3000 méteren is a papírforma igazolódott a kenyai Bernard Lagat (7:56.34 p) győzelmével. Az amerikaiak örülhettek férfi távolugrásban (Savante Stringfellow, 8,40 m) és 60 m gáton (Allen Johnson, 7.36 mp). Női 1500-on a nagy esélyes brit Kelly Holmes elesett, így az etióp Kutre Dulecha (4:06.40 p) lett az első. Az atlétikai világbajnokságok során először született grenadai aranyérem Alleyne Francique révén, aki 45.88 mp-cel győzött férfi 400-on.

Gyengécske magyarok

A magyarok közül a súlylökő Bíber Zsolt járt legközelebb ahhoz, hogy finalista legyen, de 4 centiméterrel lemaradt a döntőről, s kilencedik lett. Kétszáz méteren Listár Nikolett és Pauer Géza, 60 m gáton pedig Palágyi Gergely az előfutamban búcsúzott, míg Szeglet Zsolt 400-on az elődöntőben fejezte be a szereplését. Ajkler Zita a távolugrás selejtezőjében esett ki.

Súlyos baleset és doppingolás

A férfi 60 m gát előfutamai során egy sajnálatos baleset is történt: az egyik nagy esélyes, a szintén amerikai Duane Ross az első gátról lejövet elvesztette egyensúlyát, aminek következtében nagyon csúnyán bukott, neki esett a második "akadálynak", s eltörte kéztőcsontját.

Egészen más ok miatt kényszerült a verseny befejezésére a román Ioan Vieru. A csapat vezetése úgy döntött, hogy a 400-as futó nem folytatja a versenyzést, miután pénteken kiderült, hogy doppingtesztje pozitív eredményt hozott. Az elődöntőbe jutott Vieru szervezetében az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozol nyomaira bukkantak a február 22-i athéni viadalon vett minta elemzése során.