Műpéniszből akart doppingmintát adni

2013.09.27. 10:53

Azzal vádolják Devis Licciardi olasz hosszútávfutót, hogy egy doppingvizsgálaton műpéniszből beöntött tiszta vizelettel próbálta kijátszani a szabályokat.

Licciardi Molfettában indult egy tízkilométeres utcai futóversenyen, és ezután kérték vizeletminta-adásra. Az olasz futó egyedül akart maradni a mintaadásnál, de a szabályok szerint jelen kell lenni az ellenőrnek is. Licciardi ekkor bukott le, a jelentés szerint az alsóneműjéhez rögzített műpéniszből próbált vizeletet adni. Már ez a kísérlet is doppingvétségnek minősül, ami kétéves eltiltással járhat.

Egy NFL-es is próbálkozott

A Denver Broncos linebackere, Vonn Miller pozitív doppigmintája miatt eleve négyhetes felfüggesztést kapott, de miután kiderült, hogy vizeletmintáját megpróbálta másvalakiével kicserélni, még két hetet kapott, de akár egyéves eltiltás is várhat rá.

A 2004-es athéni olimpia után Annus Adriánnal és Fazekas Róberttel kapcsolatban is elhangzottak olyan vádak, hogy műpéniszből próbáltak mintát adni. A La Republica szerint a Whizzinator nevű, alsónadrágként felhúzható tartályt és műpéniszt is tartalmazó eszközt használták. A Whizzinator az internetről könnyen beszerezhető, a beszámolók alapján nem is a sportolók, hanem a droghasználók között igen népszerű.

Whizzinator Instructions

Az úgynevezett öntéses módszer nem ismeretlen, de mikor még nem volt kötelező az ellenőr jelenléte a mintadásnál, könnyedén becsempészték a tiszta vizeletet a sportolók a gyűjtőedénybe. Azért ebből lehettek kellemetlenségek. Ismert olyan anekdota, hogy egy férfi súlyemelő vizeletében fogamzásgátló nyomaira bukkantak.