A részeges magasugró már a csúcsra tör

2014.02.26. 16:21

Az orosz Ivan Uhovról mindenkinek az ugrik be először, hogy ő az a magasugró, aki egyszer szénrészegen dülöngélve próbált meg versenyezni. Az atléta azonban ennél jóval többet tud, a világ legjobbjai közé tartozik. Kedden új fedettpályás Európa-csúcsot ugrott Prágában, és már a világcsúcstól is csak egy centiméterre van.

Uhov Prágában a 242 centimétert vitte át, és már csak egy ember van a világon, aki nála nagyobbat tudott ugrani. A kubai Javier Sotomayor 1989-ben éppen Budapesten állította fel a fedettpályás világcsúcsot 243-mal, és ugyanő tartja a szabadtéri csúcsot is 244-gyel. Uhov ugrásával 26 éves Európa-csúcsot is beállított, a német Carlo Thränhardt 1988-ban ugrott ekkorát.

Ivan Ukhov Prágában a 242 centimétert ugrotta át (25-Feb-2014)

Prágában Uhov simán leiskolázta a mezőnyt, a második helyezett csak 233 centiig jutott, így aztán nyugodtan próbálkozhatott a világcsúcs megdöntésével is az O2 arénában. Háromszor is nekiment, de mindig lehúzta a lécet.

„Ivan egy kicsit dühös volt, mert hosszabb nekifutást akart a 2,44-re, de nem engedték neki. Biztosak voltunk benne, hogy olyan formában van, hogy átviszi a magasságot. Másrészről viszont spóroltunk egy kis energiát a sopoti világbajnokságra" – mondta edzője, Szergej Kljugin.

Az orosz magabiztosan mehet a jövő hétvégi lengyelországi vb-ra, hihetetlenül stabil formát mutat. Úgy kezdte a szezont, ahogy még senki, háromszor is átvitte versenyen a 240-et illetve afölötti magasságot. A szezon első versenyén egyből 238-cal nyitott, ez három centivel jobb volt tavalyi legjobbjánál, de még rá tudott tenni néhány centit. Pár napra rá, 241-ig jutott, és ezzel új orosz rekordot is döntött. Egy centit javított korábbi legjobbján.

Februárban aztán arnstadtban is megmutatta, nem kicsúszott eredményekről van szó. 240-nel ott is versenyt nyert. Ha a világranglistát nézzük Uhov fölénye még szembetűnőbb, a legjobb tízből övé hét ugrás.

Uhov nem most hirtelen lett ilyen jó, évek óta ott van a világ élvonalában, 2012-ben olimpiai bajnok is lett, de dominálni nem tud a mezőnyben. A fedettpályás versenyeken minden évben jól kezd, 2010-ben világbajonok is volt, szabadtérre azonban csak ritkán tudja átvinni a technikáját. Tavaly sem róla szólt a szezon, hanem a világcsúccsal is kísérletező ukrán Bondarenkóról és a katari Barshimról.