Rudisha egy év után tér vissza

2014.05.29. 14:29

Több mint egyéves kihagyás után szombaton, a eugene-i atlétikai Gyémánt Liga-versenyen tér vissza David Rudisha, a férfi 800 méter világcsúcstartója.

A kenyai olimpiai és világbajnok középtávfutó az amerikai viadalnál keresve sem találhatott volna erősebbet a visszatéréséhez, ugyanis a mezőnyben ott lesz többek között a vb-címvédő etióp Mohammed Aman, a Rudisha mögött ötkarikás ezüstérmes botswanai Nijel Amos, valamint az 1:43.27 perccel világranglista-vezető amerikai Duane Solomon is.

"Egyből a mélyvízbe dobjuk be" - jellemezte a helyzetet Colm O'Connell, a sztáratléta edzője, hozzátéve, hogy nagyon kemény feladat rögtön ilyen rangos viadalon rajthoz állni, ám tanítványa érett versenyző, nem rak magára túl nagy terhet, s a célja, hogy növelje önbizalmát első futásával.

Rudisha 20 évesen, a 2009-es szabadtéri szezon hajrájában ért el először igazán nagy visszhangot kiváltó eredményt 1:42.01 perces új Afrika-rekordjával, majd 2010-ben kétszer is megjavította a 800 méter világcsúcsát. A következő esztendőben szabadtéri világbajnokságot nyert, 2012-ben pedig a londoni játékokon világrekorddal, 1:40.91 perccel győzött, s egyben elsőként törte át az 1:41 perces határt.

A kenyai sportoló a tavalyi szezont is jól kezdte, Dohában és New Yorkban győzött, ám ezt követően súlyos térdsérülést szenvedett, emiatt pedig a moszkvai vb-t is kellett hagynia.