Kamu vagy sem az évtized dobása?

2015.06.08. 13:40

A kenyai Julius Yego hatalmasat dobott a birminghami Gyémánt Liga gerelyhajító versenyében. 91,39 méteres dobása az elmúlt kilenc év legjobb eredménye. Na de elfogadják-e ezt a dobást?

A gerelyhajítás izgalmas küzdelmet hozott a vasárnapi GYL-en. Az első sorozatban Yego adta meg az alaphangot, 85,95-tel szerzett vezetést. A harmadik körben az olimpiai címvédő Keshorn Walcott 86,43-mal ledobta a kenyait az élről, de nem sokáig vezettet. Yego pár perccel később tíz centivel nagyobbat dobott. A negyedik ötödik-sorozatban egyikük sem tudott javítani, Yegónak még érvényes dobása sem volt.

Julius Yego (KEN)

A hatodik sorozatban aztán az addig szenvedő világbajnok, a cseh Vitezslav Vesely okozott meglepetést 88,18 méteres dobásával. A mezőnyből csak Yego tudott válaszolni, utolsó dobása messze túlment a világ idei legjobbját és a Vesely eredményét jelző vonalon is.

A félelmetesen nagy dobást először nem adták meg, mert a versenybírók úgy ítélték meg, hogy a gerely szektoron kívül esett le. Ennek ellenére lemérték a dobást, 91,39 méteres  volt.

Az dobás törlését nem volt egyszerű meghozni, mert a szektor szélét jelző vonalat csak 87 méterig húzták ki. A zsűri később azonban felülvizsgálta a döntést, és húsz perccel később mégis érvényesnek találták a kísérletet.

A 91,39 méteres dobás kenyai, Afrika- és Gyémánt Liga-rekord is lett, hasonlóan nagyot utoljára kilenc évvel ezelőtt dobtak. 2006. június 2-án Andreas Thorkildsen 91,69-re hajította el a gerelyt.

Hogy valóban jól döntöttek-e versenybírók, arról nincs mindeki meggyőzödve. A Letsrun.com a közvetítés képeit alapul véve hosszabbította meg egy egyszerű képszerkesztővel a szektor vonalát. Ez alapján a gerely a vonalon kívül fúródott a földbe. Egy szakértő szerint viszont ez nem mérvadó, mert a bírók nem a vonalat hosszabbították meg, hanem az egész szektort újramérték, és így több centis eltérések is adódhattak.