A világ leggyorsabb százasa Fehérváron fut

2015.06.09. 11:13

A világ jelen pillanatban leggyorsabb embere, az amerikai Justin Gatlin is indul a július 7-ei Gyulai István Memorialon, Székesfehérváron.

A sprinter a világranglistát 9,74-gyel vezeti. Ezt az eredmény május 15-én Dohában érte el, de azóta is jó formában van, a múlt héten Rómában 9,75-tel nyert Gyémánt Liga-versenyt.

„Óriási dolog, hogy a világ pillanatnyilag leggyorsabb embere, aki a legutóbbi huszonkét versenyét megnyerte, részt vesz a Gyulai István Memorialon" – mondta Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

A hosszabb távokra két sztár ígérkezett el a Gyulai Memorialra. A 2011-ben vb-ezüstérmes kenyai Silas Kiplagat minden idők negyedik leggyorsabb 1500 méterese 3:27,64 perccel, amelyet tavaly júliusban futott Monacóban. Honfitársa, Jairus Kipchoge Birech szintén a Gyémánt Liga-versenyek állandó indulója és győztese, 7:58,41 perces egyéni csúcsánál csak tízen tudtak jobbat 3000 méter akadályon, idén a világranglista második helyén áll 8:01,83 perccel.

Korábban már ismertté vált a jamaicai sprinterkirálynő Veronica Campbell-Brown, az amerikai hármasugró, Christian Taylor távolugrásban és honfitársa, a 110 gátas Jason Richardson, valamit a diszkoszvető észt Gerd Kanter indulása.

Spiriev Attila kiemelte, olyan kiváló magyar versenyzők erősítik a mezőnyt, mint az olimpiai bajnok, eddigi négyszeres győztes kalapácsvető Pars Krisztián, az idei fedettpályás Európa-bajnokságon súlylökésben győztes Márton Anita, illetve a diszkvesztő Kővágó Zoltán.

„Nagyszerű atléták szerepelnek a magyar nagydíjon, amelyről büszkén mondhatjuk, hogy a világ legnagyobb versenyei közé emelkedett" – mondta a verseny sportigazgatója, aki kifejtette, a Gyulai István Memorial az elmúlt két évben a 20-21. helyet érte el az atlétikai versenyek rangsorában, amely kiemelkedő eredmény.

Gyulai Márton, a szövetség főtitkára bejelentette, hogy a július 7-i verseny jegybevételének 40 százalékát felajánlották az életmentő műtéten átesett Ordina Tibor, többszörös magyar bajnok távol- és hármasugró megsegítésére.