Usain Bolt újra száguld, de valami még nagyon hiányzik

2015.07.24. 22:42

A szezonban eddig csak szenvedő Usain Bolt magára talált. A londoni Anniversary Games-en 9.87 alatt futotta le a százat.

Boltra óriási teherként nehezedett, hogy míg közvetlen riválásai, Justin Gatlin, Asafa Powell vagy Tyson Gay jobbnál jobb időket futottak a szezonban, addig ő sérülése miatt nem is versenyzett, csak egy gyenge, 10.12-es ideje volt százon.

A londoni verseny előtt ő maga sem tudta, hogy milyen formában, csak abban volt biztos, hogy nagyon keményen készült, és különös figyelmet fordít a start gyakorlására. Ez nem annyira látszott az előfutamban, nagyon rosszul rajtolt. A hét futó közül az ötödikként jött ki a rajtgépből. A sebességével már nem volt gond, féltávnál utolérte a nagyon jól mozgó Michael Rogerst és Kim Collinst. Az utolsó tíz méterre pedig már az is belefért neki, hogy kiengedjen egy kicsit. A gyenge ellenszélben, és hideg, esős időben futott 9.87-es ideje ezért is nagyon biztató a világbajnokság előtt egy hónappal. Eredményével a 62.-ről a hatodik helyre ugrott az idei világranglistán.

Az igazán jó idő elérésében pedig az sem segítette a láthatóan feszült Boltot, hogy Richard Kilty kiugrott, így csak másodikra engedték el a mezőnyt.

Usain Bolt 9.87-tel nyerte az előfutamot a londoni Anniversary Games-en

Bolt tudja, hogy minél több versenyre van szükség a pekingi világbajnokság előtt, ezért is jött jól neki, hogy Londonban kétszer is futhatott körülbelül egy órán belül.

A döntőre a jamaicai világcsúcstartó már felszabadultabban érkezett, de megint nem tudta összerakni a futását. Ismét pocsékul rajtolt, a legrosszabb volt a mezőnyben, így nagyon kellett küzdenie, hogy utolérje a többieket. Az utolsó 20 méteren már elöl volt, és megint századra ugyanannyit, 9.87-et futott, három századmásodperccel előzte meg a második Michael Rogerst.

Usain Bolt második 9.87-e Londonban

Az augusztusi világbajnokságig azonban még javulnia kell Boltnak, legnagyobb ellenfele, Justin Gatlin stabilan 9.8-on belül fut, idei legjobbja 9.74.

Farah egyéni csúccsal őrjítette meg a briteket

Férfi 3000 méteren a hazai szurkolók kedvence, Mo Farah győzött magabiztosan. Az 5000 és 10 000 méter olimpiai bajnoka eleinte a harmadik-negyedik pozícióban haladt, először 2000 méter után állt élre, majd végül az utolsó körben ismét átvette a vezető helyet és azt már nem is engedte át. Ritmusváltásával fokozatosan elszakadt a mezőnytől, így végül 7:34.66 perces egyéni csúccsal nyert, amely egyben a világ idei legjobb eredménye, írja az MTI.

A férfi 200 méteren is hazai siker született Zharnel Hughes révén, aki 20.05 másodperces egyéni csúccsal lett első. A női gátszámok közül 100-on az amerikai Jasmin Stowers 12.47, míg 400-on a cseh Zuzana Hejnova 53.99 másodperccel nyert, míg a 4x100-as női váltóban 42.32 másodperccel az amerikai négyes lett első. A 400 méteres síkfutásban pedig az amerikai Natasha Hastings győzött 50.24 másodperccel.

A férfi 110 méter gáton az amerikai Jason Richardson 13.19 másodperccel bizonyult a leggyorsabbnak. A férfi magasugrást az olasz Marco Fassinotti 2,31 méterrel, a diszkoszvetést pedig a belga Philip Milanov 65,14 méterrel nyerte. A női hármasugrásban nem született meglepetés, a kazah olimpiai bajnok, Olga Ripakova az utolsó sorozatban elért 14,33 méterrel győzött, míg női 1500 méteren a brit Laura Weightman győzött 4:06.09 perccel.