IAAF: Nem titkoltuk a doppinggyanús eredményeket

2015.08.05. 09:38

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kategorikusan visszautasította az ARD televízió által készített műsorban és a The Sunday Times című lap vasárnapi cikkében ismertetett vádakat, melyek szerint az IAAF több száz versenyző gyanús véreredményeit tárolta évekig úgy, hogy nem tett semmit a doppingolásra utaló jelek ellenére, írja az MTI.

A nemzetközi szövetség a közleményében egyszerűen hamisnak nevezte azt az állítást, hogy ne követte volna nyomon azokat, akik a kérdéses eredményeket produkálták.

A megjelent vádak szenzációhajhászak és zavarba ejtőek: az eredmények alapján nem voltak pozitív minták

– fogalmazott az IAAF.

Az IAAF most azt is jelezte: szó sincs arról, hogy titkolta volna a birtokában lévő eredményeket, ugyanis négy évvel ezelőtt maga hozta nyilvánosságra azokat. Ezen felül megjegyezte, hogy a brit újságban külön kiemelt hat sportolót, akivel a lap állításai szerint a szövetség a figyelemfelkeltő mintája ellenére sem foglalkozott, egyformán nagyon szigorúan ellenőrizték, ennek eredményeként pedig sikerült is tetten érni és eltiltani őket.

A szövetség közleménye felhívja a figyelmet arra is, hogy a vértesztek nagy hányadát akkor végezték el és gyűjtötték be, amikor még nem vezették be a sportolók biológiai útlevelét, így azok nem is voltak bizonyítékként használhatóak.

„Tekintetbe véve, hogy a gyanú még nem bizonyíték a doppingolásra, egyértelműen cáfolunk minden olyan állítást, mely szerint nem foglalkoztunk kiemelten a gyanús véreredményekkel, amelyekhez egyébként a mi úttörő, vérprofilt meghatározó programunkkal jutottunk hozzá" - írta a szövetség, hozzátéve, hogy a két sajtóorgánum ilyen értelmű állításai egyszerűen hamisak, elkeserítőek és félrevezetőek".

Az IAAF közleménye szerint minden lehető eszközzel próbált és próbál harcolni a csalás ellen. Mint írta, a szövetség már a biológiai útlevél bevezetése előtt szisztematikusan épített ki egy vérminta-adatbázist, s ennek felhasználásával és figyelembe vételével tervezte meg versenyen kívüli ellenőrzéseit.

„A sportolók tesztelését profiljuk és versenyeik alapján úgy időzítettük, hogy a doppingolás szempontjából legvalószínűbb időszakba essenek" – hangsúlyozta a szövetség.

„Egyértelműen vannak olyan nemzetek, melyeknél nagyon magas a gyanús vérminták aránya. Az IAAF nem fél attól, hogy ezt elismerje" - jelezte a szövetség.

A nem megfelelő doppingellenőrző rendszerekkel kapcsolatban az IAAF most azt is hangsúlyozta: szerinte a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felelőssége, hogy minden országban elfogadják és betartsák a doppingkódexet. A szövetség pedig, ahogy mindig, úgy a jövőben is segítségére lesz a WADA-nak abban, hogy a problémás országokban is működtessék a megfelelő ellenőrzési rendszert.

„Meglepte az IAAF-et a WADA reakciója. Különösen annak tudatában, hogy az említett időszakban is nagyon szorosan együttműködött a szövetség a WADA-val, annak érdekében, hogy előmozdítsa a vérdopping elleni harcot, illetve nem mellékesen, hogy mennyit segített a biológiai útlevél bevezetésében és fejlesztésében" – bírálta nyíltan a szövetség a közleményében a WADA-t, melynek elnöke vasárnap riasztónak nevezte a riportokat és megdöbbentőnek a vádak súlyosságát, egyben pedig komoly vizsgálatot ígért.