Őrült hajrával lett a vb-k királya a kenyai futó

2015.08.24. 17:49

Ezekiel Kemboi az akadályfutás zsenije. Ha év közben el is szórakozza, vagy be sem fejezi a futamait, a világversenyeken nagyon tud döntőt futni. Pekingben sorozatban negyedszer lett világbajnok. 

Kemboi nemcsak ezzel írt történelmet, ő lett az első atléta, aki ugyanabban a számban hét vb-érmet szerzett. Négy aranya előtt három ezüstöt is szerzett. Egészen elképesztő, de 2003 óta folyamatosan ott van az élmezőnyében. A pekingki olimpiai nem jött össze neki, de 2004-ben Athénban és 2012-ben Londonban aranyérmes lett.

Sokan fogadtak arra, hogy a nyolc percet tudó amerikai Evan Jager megveri a kenyai akadályfutókat, de végül csak a hatodik lett. Nem taktikázott igazán jól.

Az első két kilométeren nem volt túl nagy az iram, Jager is belenyugodott ebbe, a második pozíciót őrizte Kipruto mellett futva. Az utolsó kört azonban nagyon megnyomták a kenyaiak, Jager lemaradt. Kemboi kétszázzal a vége előtt robbantott, őrült tempóval bújt ki a többiek közül. Conselsus Kipruto még megpróbált vele menni, de az utolsó akadályhoz teljesen ütemtelenül érkezett, kiesett a ritmusból, így Kemboi már ünnepelhetett is a cél előtt. Kenya mindent vitt, a harmadik és a negyedik helyet is megszerezték a futóik.

Kemboi ezen a vb-n is hozta magát, a futáson kívül is, bár nem sikerült neki az egyesről a kilences pályára kikanyarodni a célegyenesben, de nem maradt el a szokásos tánca – ehhez betekerte magát a kenyai zászlóba – , sem, és a döntőre szokása szerint új frizurát vágatott magának.

Eredmények:
1. Ezekiel Kemboi (Kenya) 8:11.28
2. Conselsus Kipruto  (Kenya) 8:12.38
3. Brimin Kiprop Kipruto (Kenya) 8:12.54