Csak pár milliméter, és jön az összeomlás

2015.08.24. 11:33

A női hétpróbát Jessica Ennis-Hill nyerte meg a pekingi világbajnokságon, de a britek egy másik versenyzőjének, Katarina Johnson Thompsonnak is jó esélye volt a dobogóra. A távolugrásban azonban nagyot hibázott, egyetlen érvényes ugrása sem volt, így elszállt.

A hétpróbában három kísérletük van a versenyzőknek, Johnson Thompsonnak az utolsóra kellett feltennie mindent. A második napot a második helyről kezdte, a győzelemre ment, ezért harmadikra sem ugorhatott biztonságit.

Katarina Johnson Thompson milliméter belépése

Nagyjából 6,90 méterre szállt, és mivel a versenybírók nem mutatták fel azonnal neki a piros zászlót, azt hitte, megvan az érvényes ugrása. Hosszas egyezkedés kezdődött a bírókkal, akik megmutatták neki a gyurmacsíkon, hogy belépett, még ha csak néhány milliméterrel is. A britek óvtak, de elutasították őket.

Johnson Thompsont a győzelem érdekelte, a nullapontos távolugrás után feladta volna a hétpróbát, de nem tehetett mást, megcsinálta a hátralévő két számot is, a záró 800 méteren csak kocogott. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség szabályai miatt fejezte csak be a versenyt, mert csak így indulhat majd távolugrásban is. A 800 után Johnson Thompson interjút adott, amit sírva fejezett be.

Interjú Katarina Johnson Thompsonnal

A brit olimpiai bajnok távolugró Greg Rutherford megvédte a hétpróbázót a kritikusoktól. Elmondta, hogy a pálya borítása szokatlan, mindenki gyorsabb tőle picit, így egy kevésbé rutinos versenyző nem tudja jól kiszámolni a nekifutást.