A semmiből szedték elő, három percig sztár volt

2015.08.26. 10:02

Ha már Stuart Bandának sikerült kijutnia az atlétikai vilábajnokságra nulla nemzetközi tapaszalattal, akkor úgy gondolhatta, bármi is történik megmutatja magát. Bár neki nem tizenötperc hírnév járt, csak úgy 3.

Banda Malawi egyetlen sportolójaként érkezett a világbajnoksága, minden bizonnyal szabadkártyával, mert még nevezési időt sem írtak a nevéhez.

Az afrikai országban nem lehet túl komoly az atlétikai élet, a helyi szövetség elnöke július 18-án látta versenyen debütálni a katonaként dolgozó Bandát. Ezután is stabil teljesítményt nyújtott a helyi versenyeken, így őt nevezték a vébére. Mivel pénze nincs a szövetségnek, ezért edzőt sem tudtak vele küldeni. De Godfrey Phiri elnök az egyik malawi lapnak elmondta, hogy a futó jó kezekben lesz, mert az IAAF kongresszusa miatt neki is muszáj Pekingbe utaznia.

Banda magáról sem gondolta, hogy olyan jó, hogy Malawiban nyerni tud, és valószínűleg az 5000 méteres síkfutás selejtezőjének túlzott optimizmussal vágott neki. A mezőny óvatoskodva kezdett, a malawi futó azonban nem taktikázott, az élre vágott, és elhúzott a többiektől. Másfél kör alatt 50-60 méteres előnyt szerzett, még az első ezer végén is ő vezetett. Ezután azonban visszacsúszott, előbb a mezőnybe, majd jól lemaradt. A végén alig úszta meg a lekörözést, utolsóként ért célba, a futamgyőztes Hagos Gebrhiwettől több mint egy percet kapott. 14:49.31-es ideje azonban így is egyéni csúcs lett.