Drogot, doppingot rágcsált a világ legjobb futója: akkor még lehetett

2015.09.11. 16:32

Nagy-Britannia leginkább Paula Radcliffe-fel van elfoglalva, hogy a maraton világcsúcstartója használt-e vagy sem vérdoppingot, miközben Mo Farah-ról kiderült, hogy bő tíz évvel ezelőtt olyan drogot fogyasztott, ami már doppingszernek minősül.

Farah egy interjúban elárulta, hogy amikor 2003-ban Szomáliába utazott, megkóstolta a khatlevelet, amelynek használat ott szinte mindennapos dolog.

A khat egy erős stimuláns, bár egyes vélemények szerint nem erősebb a hatása, mint egy energiaitalnak, Nagy-Britanniában betiltották használatát, aki birtokolja, akár két év börtönbüntetést is kaphat most. „Csak ki akartam próbálni, ez egy természetes növény. Megrágod, és olyan, mintha tíz csésze kávét ittál volna. Nem történik semmi, csak hazamész és nem tudsz aludni. Elég fura, de csak addig minden oké, míg használod, a következő nap már nincs hatása. Csupa időpazarlás" – idézte az Independent Farah-t, aki versenyidőszakon kívül rágcsált khatot.

Akkor az még nem is volt doppingszer, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség öt hónappal később vette fel a listájára.

Farah a pekingi atlétikai világbajnokságon újra megnyerte az öt- és tízezer métert is, de szezonja nem volt egyszerű, miután edzőjéről, Alberto Salazarról azt állították, hogy doppingolja tanítványait, ő is gyanús lett, még ha egyetlen bizonyítékot sem találtak ellene.