Hiába ő a legjobb magyar hegyifutó, esélye sincs versenyezni

2015.09.12. 21:56
Hiába rendelkezik valaki magyar állampolgársággal, nem nyerhet országos bajnokságot atlétikában, ha nincs TAJ-száma. Az Egyesült Államokban született Zoltáni Tenke most emiatt a szabály miatt mondhat le hegyifutásban világbajnoki indulásról is.

A 30 éves futónőnek, aki az USA-ban középiskolás és egyetemi versenyeken ért el jó eredményeket, gyerekkori álma volt, hogy Magyarországot képviselhesse nemzetközi versenyen. Először 2007-ben próbálkozott a Magyar Atlétikai Szövetségnél (MASZ), hogy részt vegyen a mezeifutó Európa-bajnokságon. Megkeresését elutasították azzal az indokkal, hogy a szövetség nem küld válogatottat az Eb-re.

Zoltáni 2012-ben újabb kísérletet tett, mezei futásban szeretett volna országos és Európa-bajnokságon indulni. Ekkor sem jött össze neki, mivel külföldön dolgozik, nem tudott részt venni a többfordulós válogatón. Két évvel később azonban úgy tűnt, minden a helyére került.

A Genfben élő futónő más szakágat is kipróbált, egyre többször indult hegyifutó-versenyeken, 2014-ben a Magyar Hegyifutó Szövetség már az Európa-bajnokságra is nevezte, majd az országos bajnokságon is indulhatott, ahol Merényi Tímea mögött a második lett. Ezután a vb-re is kijutott, ahol 57. lett.

A versenyszabályok és az előírások azonban 2015-re megváltoztak. Zoltáninak esélye sincs arra, hogy javítson vb-eredményén, hiába lett pályacsúccsal első a Kékesen megrendezett országos bajnokságon. A futónő dobogóra is állt, átvette a díjat is, csak később értesítették róla, hogy kizárták. Zoltáni eredményét megóvták, a szabályok szerint jogosan, mert a MASZ versenyadminisztrációs adatbázisában (MIR) nem volt regisztrálva a győri Futóbarátok Egyesülettel kapcsolatban álló versenyző, így formai okok miatt törölték eredményét.

A regisztráció elvileg pofonegyszerű dolog, de a rendszer nincs mindenre felkészülve, a MIR-be csak TAJ-számmal lehet bekerülni. Zoltáninak nincs ilyen, és külföldön élő magyar állampolgárként szinte lehetetlen TAJ-számot kapnia.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) fordult, ott azt mondták, csak akkor kaphat, ha Magyaroszágon dolgozik, tanul, vagy itt nyugdíjas. Zoltáni Svájcban dolgozik, ott van egészségügyi biztosítása, az OEP úgy tájékoztatta, ez kizárja, hogy itthon TAJ-számot kapjon. Anélkül viszont nem indulhat hivatalosan országos bajnokságon, és a MASZ Hegyifutó bizottsága úgy tájékoztatta, hogy válogatott sem lehet.

Később a MASZ kiderítette, úgynevezett egyéni megállapodással az OEP kiadhat TAJ-számot. Ez a megállapodás viszont költséggel jár, a mindenkori minimálbér 50 százalékát kell egyszer befizetni, ez most 52 500 forintot jelent.

Zoltáni diszkriminatívnak érzi, hogy fizetnie kellene külön azért, hogy válogatott lehessen. De leginkább az fáj neki, hogy nem kapott értékelhető segítséget a MASZ-tól.

„Nem értem, miért nem akarják, hogy több elitatléta képviselje magyar atlétikát. Jól tudják, hogy fizikailag nem tartózkodom rendszeresen Magyarországon, így gyakorlatilag a TAJ-szám igényléséhez el kellene repülnöm Budapestre, időpontot kérni az OEP-nál, utána megvárni, hogy TAJ-számot kapok. Számomra értelmetlen, költséges és haszontalan hercehurca. Nem lenne vajon könnyebb megengedni külföldön elő magyar atlétának, hogy a rendszer ne követelje meg a TAJ-szám bevitelét és útlevéllel igazolhassam a személyazonosságomat?'  

A július közepi országos bajnokság után többször megkereste a MASZ-t, találjanak arra módot, hogy TAJ-szám nélkül is szerezhessen versenyengedélyt, de nem kínáltak fel neki alternatívát.  A hegyifutó-bizottság is próbált egyeztetni a szövetséggel, de nem tudták elérni, hogy Zoltánit regisztrálják, így a vb-keretbe sem nevezték, bár egy helyet fenntartottak számára.

Gyulai Márton MASZ-főtitkár elmondta, az egyik legnagyobb baj az volt, hogy Zoltáni túl későn kezdett a regisztrációhoz, nem járt el elég körültekintően ob-indulása előtt. Szerinte jóval korábban kellett volna tájékozódnia a feltételekről. Rendszerük adatai szerint csak az ob reggelén próbált meg igazolási kérelmet beadni. Ha az sikerült volna, még akkor sem lett volna rendben, mert érvényes sportorvosi igazolással is rendelkeznie kell egy versenyzőnek, amit szintén fel kell tölteni az adminisztrációs rendszerbe. Az orvoshoz azonban csak az információs rendszerből letöltött papírral mehet az atléta. És csak az orvosi igazolás feltöltése után kaphat versenyengedélyt. A MASZ szerint a hegyifutó-bajnokság rendezői is tehetnek arról, hogy Zoltáni méltatlan helyzetbe került, egyszerűen nem fogadhatták volna el nevezését az ob-ra.