A 105 éves sprinter elsírta magát futás közben

2015.09.23. 17:14

Világrekordot állított fel 100 méteres futásban a 105 évesek között a magát orvosi csodának tartó japán Mijazaki Hidekicsi (Hidekichi Miyazaki).

A Usain Bolt jamaikai többszörös világcsúcstartó sprinter után Arany Boltként is emlegetett japán férfi 42,22 másodperc alatt futotta le Kiotóban a 100 méteres távot egy nappal 105. születésnapja után. Ebben a korosztályban korábban hivatalosan senki sem próbálkozott hasonlóval.

„Nem vagyok elégedett az időmmel, potyogni kezdtek a könnyeim a verseny alatt, mert túl lassan mentem. Talán öregszem" – mondta a futás után az AFP-nek a Boltnál több mint négyszer lassabb atléta. A jamaicai 9,58-cal tartja a világcsúcsot.

Mijazaki azonban nem tört le teljesen, a humoránál maradt. "Tudják, én még mindig kezdő vagyok. Keményebben fogok edzeni. Eddig jól mentek, a 35 másodpercet tűztem ki magam elé. Még annál is gyorsabb lehetek" – mondta. Tavaly jobb formában is volt, 29,82-őt tudott.

„Büszke vagyok az egészségemre. Néhány napja megvizsgáltak az orvosok, és olyan egészséges vagyok, mint a makk. Az agyam talán már nem a legjobb, de fizikailag tip-top vagyok. Sosem voltak problémáim. Az orvosok is a csodámra járni. A következő két-három évben még biztosan futok" ˜– nyilatkozta.

A japán Bolt, rá is játszik a nevére, rekordja után is úgy ünnepelt, mint a jamaicai sprinter. Amikor arról kérdezték, mit szólt Bolt világbajnoki teljesítményéhez, csak annyit válaszolt. „Velem még nem versenyzett. Még mindig szeretném, ha kiállhatnék ellene."

Mijazaki edzése rendszerint sétálásból áll, de hátizsákjába mindig belerak egy egykilós súlyt is.  „Az egész csak az akaraterőről szól" – vallja a 153 centi magas és 42 kilós sportoló, aki súlylökésben is kipróbálta magát. Legjobb kísérletével 3,25 méterig jutott.