Nyulak nélkül csak a végén lett nagy rohanás

2015.11.01. 23:21

A férfiaknál a kenyai Stanley Biwott, a nőknél Mary Keitany nyerte a New York Marathont.

A 2006-ig egy tehenészetben dolgozó Biwott évek óta ott van az élmezőnyben, de eddig nem jött össze az igazán nagy áttörés, a világ nagy maratonjai közül még egyet sem tudott megnyerni, csak dobogós helyeket szerzett, egészen eddig.

A szervezők sok más maratontól eltérően nem fogadnak fel iramdiktálókat, ezzel sem akarták előre meghatározni a verseny taktikáját. Nyulak nélkül az élmezőny nem is sietett, szokatlanul lassan kezdtek, az öt kilométerenkénti részidők inkább közelítettek a 16 perchez, mint a megszokottnak mondható 15-höz.

Ezt a tempót sokan elbírták, a címvédő és a világ második leggyorsabb maratonját futó Wilson Kipsanggal hét-nyolc futó tartott együtt, köztük a maratonokat halmozó, magát amatőrnek valló japán, Kavaucsi is, valamint a tízezren idén világbajnoki második Geoffrey Kamworor is, a kétszeres Boston Marathon-győztes Lelisa Desisa és Biwott is. Úgy 32 kilométerig nem is történt semmi, de ekkor Kamworor gondolta úgy, hogy ideje szétrázni az élbolyt. A hirtelen tempóváltás hatásos lett, csak hárman maradtak elöl, Biwott és Desisa bírta el a robbantást. Meglepetésre Kipsang is hátra csúszott.

A hármas a 39. kilométerig együtt maradt, de a Central Parkhoz közeledve már Biwott váltott ritmust, Desisa egyből leszakadt, Kamworor azonban még küzdött, a kisebb lejtőkön újra és újra közelebb került Biwotthoz. Ő azonban nem esett ki a ritmusból, a végére is friss maradt, így könnyedén nyerte meg a New York Marathont.

A nőknél Mary Keitany címvédőként érkezett, és most is bebizonyította, hogy nagy versenyző. A férfiakhoz hasonlóan ők is lassan kezdtek, nem vállalta el senki a vezetést, de két iramváltás neki is elég volt, hogy mindenkit lerázzon magáról, 36 kilométertől már egyedül futott, bő egy perccel verte az etióp Aselefech Mergiát. A nőknél Paula Radcliffe után Keitany lett a második, aki duplázni tudott.

 Eredmények:   

férfiak:
1. Stanley
Biwott (kenyai) 2:10:34 óra
2. Geoffrey Kamworor (kenyai) 2:10:48
3. Lelisa Desisa (etióp) 2:12:10
    
nők:
1. Mary Keitany (kenyai) 2:24:25 ó
2. Aselefech Mergia (etióp) 2:25:32
3. Tigist Tufa (etióp) 2:25:50