Minden kenyai atlétát eltiltanának négy évre

2015.11.06. 15:31

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) minden kenyai atlétát négy évre eltiltatna, ha az országban nem történnek érdemi lépések a doppingolás ellen. 

Erről Kipchoge Keino, a kelet-afrikai ország olimpiai bizottságának elnöke számolt be pénteken Nairobiban, közvetlenül azután, hogy hazatért New Yorkból, ahol a WADA illetékeseivel tárgyalt, írja az MTI.

„Ez most már nem csupán egy fenyegetés. A WADA azt gondolja, hogy nálunk a szőnyeg alá söprik a doppingügyeket. A Kenyai Doppingellenes Ügynökségnek, az atlétikai szövetségnek és a kormánynak sürgősen le kell ülnie tárgyalni, és szembe kell néznie a problémával. Ennyire nagy bajban vagyunk."

Keino elmondta, hogy a WADA-nál kérdőre vonták, miért nem történt semmi az augusztusi pekingi atlétikai világbajnokság alatt a doppingellenőrzésen fennakadt két versenyző, Joyce Zakari és Koki Manunga ügyében. A sportvezető azt is kiemelte, hogy az eltiltás már a riói olimpiára életbe léphet.

Kenyát már évek óta kritizálják, hogy nem lép fel határozottan a doppingolás ellen, az ellenőrzéseket elhanyagolják, és a megbukott sportolók ügyeit is elkenik. Az ARD egy korábbi riportja szerint, a magaslaton, a világtól elzárva készülő futókat még a doppingellenőrök sem találják meg, vagy nehéz a levett mintákat akkreditált laborba eljuttatni.

A sorozatos vádakra és az elmúlt években 35 lebukó sportoló miatt már az Nemzetközi Atlétikai Szövetség is lépett, Kenyába telepített egy jól felszerelt doppinglabort, hogy a vér- és vizeletminták gyorsan ellenőrizhetők legyenek. Úgy látszik, ez sem volt elég meggyőző a WADA-nak, ami korábban is Kenya felfüggesztését lebegtette büntetésként.

Kenya idén minden idők legjobb szereplését mutatta be a világbajnokságon. Pekingben 9 aranyérmével megnyerte az éremtáblázatot, meglepetésre olyan számokat is behúzott, mint a gerelyhajítás vagy a férfi négyszáz gát.

A brit The Sunday Times lap és a német ARD televízió által kirobbantott nagy atlétikai botrányban is komoly tényezőként szerepeltek a kenyai versenyzők. A két sajtóorgánum ötezer atléta 12 ezer vérminta-elemzését szerezte meg, és amint azt közölték, ezekből nyolcszáz sportoló esetében bukkantak doppinggyanús értékekre. A vizsgálati eredmények a 2001 és 2012 közötti időszakot ölelik fel, s eszerint az olimpiákon és világbajnokságokon kiosztott érmek harmadát gyanús mintát adó atléták szerezték meg. Az atléták több mint fele orosz, ám mögöttük a második helyen a kenyaiak állnak 77 futóval.

Később az ARD olyan riportot is közölt, mely szerint a kenyai atlétákat korábban rendre értesítették a versenyen kívüli doppingellenőrzések idejéről.

Még az IAAF-évzáró is elmarad

Elmarad a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) hagyományos monacói évzáró gálája a szervezetet érintő korrupciós botrány miatt. Az év legjobb atlétáinak kilétét 1988 óta az IAAF-gálán jelentik be, de a szövetség pénteki közleménye szerint a november 28-ra tervezett rangos eseményt idén nem rendezik meg.

Az IAAF-et 1999-től idén augusztusig irányító 82 éves Lamine Diack ellen korrupció és pénzmosás gyanújával zajlik vizsgálat a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) feljelentése nyomán, a szövetség korábbi doppingellenes vezetője, illetve az előző elnök jogi tanácsadója ellen pedig szintén nyomoznak.

Az év legjobbjait a Nemzetközi Atlétikai Alapítvány tanácsa választja ki, s ez a szervezet rendezi magát a gálát is. Az alapítványnak formálisan továbbra is a szenegáli Diack az elnöke.