Két másodperc miatt a pokolban a heroikus maratonfutó

2015.11.11. 16:20

Jelen állás szerint úgy néz ki, hogy nem sok pechesebb futó van az amerikai Jesse Davisnél, aki régóta kétségbeesetten üldözi álmát. Legutolsó maratonján is heroikusan küzdött, de fájdalmas két másodperccel lemaradhat az USA olimpiai válogatójáról.

Az amerikai válogatón azok a futók vehetnek részt, aki 2 óra 18 perces vagy azon belüli maratont tudnak futni. Ez az idő elég messze van a világ élvonalától, 2:10-es időn kívül ma már nem nagyon nyernek komoly maratont, de azért elég kemény munkát követel meg ez is. 

Davisnek ez volt a hetedik és utolsó maratonja arra, hogy kvalifikálja magát a februári válogatóra. Kétszer már közel járt, a Runner's World szerint 2:18:13-at és 2:18:26-it is futott már. Szombaton Indianpolisban próbálta áttörni a 2:18-as határt, úgy 37 kilométerig jó iramban is haladt, de visszaesett a tempója. Az utolsó másfél kilométert megnyomta, a végén teljesen elkészülve, támolyogva szinte beesett a célba. A versenyt megnyerte, de a futóórán 2 óra 18 perc 2 másodpercet mutatott.

Váratlan fordulat volt, hogy azt az információt kapta egy órával később, hogy a hivatalos ideje 2:18:00, így már arról beszélt a sajtónak, hogy a hétvége hátralévő részét már ünnepléssel tölti. Hétfőn aztán jött a hidegzuhany. Edzőjét a versenyigazgató arról tájékoztatta, hogy Davis hivatalos ideje is 2:18:02, mert a szabályok előírják, hogy minden futónak a startpisztoly eldördülésétől kell mérni az idejét, és nem onnan, hogy elhalad a rajtvonalnál elhelyezett chipes időmérőnél. 

Davis ott szúrta el, hogy nem az első sorban állt, hanem előreengedte a velük együtt induló, nagyobb tempót futó félmaratonistákat.

„Jesse sok kísérlete, a helyi futóközösségben betöltött szerepe, a versenyzés élvezete és célba bebukásának izgalma miatt mindenki azt akarta, hogy 2:18:00 legyen a hivatalos ideje, de sajnos nem az lett" – mondta a versenyigazgató.

Davis azért még nem adta fel az álmát, az Amerikai Atlétikai Szövetséghez nyújtott be fellebbezést, hogy indulhasson a válogatón. Azt reméli, hogy a limitidőtől való minimális eltérést elfogadja a szövetség.