Tíz évvel ezelőtti doppingvétségért kapott büntetést egy orosz atléta

2015.12.05. 14:46

Tíz évvel a doppingvétség elkövetése után kapott kétéves eltiltást atyjana Andrianova orosz futó a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF).

Az IAAF honlapján tette közzé a hírt a 35 éves Andrianova fegyelmi büntetéséről. Az orosz atlétanő új technológiával újraelemzett mintájából az derült ki, hogy 2005-ben az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt használt, így meg nem engedett eszközt igénybe véve nyert bronzérmet 800 méteren a tíz évvel ezelőtti finnországi világbajnokságon. A mostani IAAF-ítélet nyomán az érmet az akkor negyedikként végzett mozambiki Maria Mutola kaphatja meg.

Andrianova esete része a tavaly decemberben kirobbant orosz doppingbotránynak, amelynek nyomán az IAAF november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét. A skandalumot a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételei indították el, amelyek az IAAF számára bizonyítékként szolgáltak arra, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárult az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva előbb visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

Az orosz atléták jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai versenyeken szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a jövő nyári riói olimpián sem lehetnek ott. Az orosz sportági szövetség nem fellebbezett a döntés ellen, elfogadta tagságának felfüggesztését, egyúttal jelezte, mindenben együttműködik az IAAF által felállított öttagú ellenőrző testülettel, amelynek az oroszországi doppingellenes lépések megfigyelése a feladata. (MTI)