Az atlétika is olyan mocskos a korrupciótól, mint a FIFA

2016.01.14. 16:39
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökég független bizottságának vizsgálata szerint az IAAF előző elnöke olyan rendszert épített fel, amelyben elkerülhetetlen volt a korrupció.

A WADA független vizsgálóbizottsága november 9-én egyszer már sokkolta a világot, jelentésükkel bebizonyították, hogy Oroszországban az egész sportvilágot áthatja a doppingolást, amelynek szervezésében az állam is részt vesz. A jelentés alapján a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) eltiltotta Oroszországot a világversenyektől, valószínűleg a riói olimpián sem indulhatnak atlétáik.

Kirúgtak két edzőt

Alekszej Lovcsev doppingügye miatt felfüggesztették az orosz férfi és női súlyemelő-válogatottak vezetőedzőit, Alekszandr Venkovot  és Alekszandr Vidovot. Mindkettőjüket azután mozdították el, hogy a novemberi, houstoni világbajnokságon világcsúcsokkal - így összetettben 475 kilogrammos abszolút rekorddal - győztes ólomsúlyú Lovcsev doppingvizsgálata tiltott listás növekedési hormon - ipamorelin - használatát mutatta ki. (MTI)

Azóta az is kiderült, hogyan sikerült az oroszoknak elérniük azt, hogy a pozitív doppingmintákat eltüntessék. Korrupció hatja át az atlétikát, és az IAAF felsővezetésében is többeket megvesztegettek. Az augusztusban lemondott elnök, Lamine Diack is a vádlottak között van, több millió eurót fogadhatott el, hogy elkenje az orosz doppingügyeket. Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját öt évre már el is tiltották, míg Diack fia, Papa Massata Diack, aki a szövetség egyik marketingese volt, örökös eltiltást kapott. Szintén korrupció miatt.

Az IAAF új elnöke, Sebastian Coe megtisztulási programot hirdetett, de mivel ő volt az IAAF egyik alelnöke, így ő is gyanússá vált, mert nem tűnt életszerűnek, hogy míg körülötte mindenki tudott a doppingügyekről, addig ő érintetlen maradt. Az sem jött jól neki, hogy egyik bizalmasának, Nick Daevisnak kiszivárgott a levele, amelyben arról írt Diacknak, hogyan lehet ügyesen tálalni a pozitív orosz doppingügyeket.

A vizsgálóbizottságot vezető Dick Pound már a jelentés közzététele előtt utalt arra, hogy nem csak néhány figura miatt aggasztó a helyzet.

A korrupció bele volt ágyazva a szervezetbe, nemcsak pár gazembert kell érte hibáztatni.

Pound úgy véli, hogy az IAAF ügyvezetésének tagjaként Coe-nak is tudnia kellett, mi folyik az oroszoknál, hiába is állít mást az egykori olimpiai bajnok futó. A vizsgálat szerint legalább három IAAF-tisztségviselő jelezte Diacknak, hogy súlyos gondok vannak az oroszokkal.

A jelentés fontosabb pontjai

  • A 16 évig elnöklő Lamine Diack megágyazott a korrupciónak azzal, hogy egy informális hálózatot hozott létre, két fia és jogi tanácsadója az IAAF hierarchiáján kívüli posztot kapott, de nagyon erős jogosítványokkal, így sportolókat zsarolhattak. 
  • Papa Massata Diack 650 ezer eurót kért a londoni olimpia női 1500 méterének győztesétől, Asli Alptektin Cakirtól, hogy ne fosszák meg a címétől, ha biológiai útlevelével gondok lennének. Később már csak 350 ezret akart, de végül ezt sem fizették ki neki. Az IAAF-elnök másik fia, Khalil Diack viszont már sikeres volt, több tízezer eurót kapott Cakirtól és családjától.
  • Cakir szerint Lamine Diack azért nem támogatta Isztambul 2020-as olimpiai pályázatát, mert a város nem akart 4-5 millió dollárt fizetni, hogy ott Gyémánt Ligát rendezzenek.
  • Lamine Diack megpróbált Vlagyimir Putyinnal is tárgyalni, hogy mi legyen azokkal az orosz atlétákkal, aki pozitív mintát adtak, de indulni akartak a 2013-as moszkvai vb-n.
  • Bár minden arra utalt, hogy Coe is érintett lehet az ügyek eltussolásában, Dick Pound többször megvédte az IAAF-elnökét, alkalmasnak tartja arra, hogy kivezesse az atlétikát a krízisből. Pound azt mondta, ha Coe tudott volna a doppingügyekről, biztosan tett volna valamit ellene.
  • A jelentés részletesen leírta, hogy az orosz sportvezetők, hogyan fizettettek 450 ezer eurót a maratonfutó Lilija Sobukovával, hogy fedezzék.