Vilma
-8 °C
3 °C

Doppingbotrány: új elnöke van az Orosz Atlétikai Szövetségnek

2016.01.16. 15:21

 Új elnöke van a doppingbotrány sújtotta orosz atlétikának, a szövetség (VFLA) élére szombaton Dmitrij Sljahtyint választották meg, írja az MTI.

A közép-oroszországi Szamara sportminisztereként is tevékenykedő, korábban pedig atlétaedzőként dolgozó Sljahtyint egyhangúlag választották meg, miután a legkomolyabb ellenfelének tartott Mihail Butov egy háttérmegállapodás értelmében nem indult a szavazáson. Butov 2008 óta a VFLA főtitkára, de a szövetség korábbi vezető tisztségviselői ígéretet tettek rá, hogy ezúttal nem jelöltetik magukat.

Az új elnök kifejtette: mindenben követni fogják a nemzetközi szövetség (IAAF) iránymutatásait, hogy feloldják az orosz atléták eltiltását. "A feladat egyszerű: az orosz atlétikát ismét a világ élmezőnyébe vezetni, és visszaállítani a bizalmat a sportág iránt" - jelentette ki Sljahtyin, akinek egyelőre nyolc hónapra szól a megbízatása, mert a riói olimpia után, szeptemberben új választást tartanak.

A 2014-ben kirobbant doppingbotrány nyomán az IAAF tavaly november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, ami azt jelenti, hogy versenyzőik nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, és ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) jelentésében megállapították, hogy az orosz atlétikában jelentős mértékű, államilag támogatott doppingolás zajlik.

A WADA-val és az IAAF-fel zajló tárgyalásokat vezető Gennagyij Aljosin elmondta, hogy az új elnök eseti válságkezelő testületet hoz létre, amelyet ő maga irányít majd. Átmenetileg, az új vezetés hivatalba lépéséig Butov marad a főtitkár.

A VFLA korábbi elnöke, Valentyin Balahnyicsev tavaly februárban lemondott, majd az IAAF örökös eltiltással sújtotta. Az elmúlt 11 hónapban Vagyim Zelicsenok irányította az orosz szövetséget.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!